Dankbaarheid…

Na een korte nacht breekt de eerste dag van het nieuwe jaar aan. We hebben niks bijzonders op de planning staan. Geen afspraken of visites. Vandaag wil ik lekker relaxen en tussendoor de boel een beetje schoonmaken. In de ochtend app ik een aantal mensen met de vraag wat hun leukste moment van vorig jaar was. Om zelf antwoord te geven moet ik overigens ook even alle momenten de revue laten passeren. Sneller dan verwacht krijg ik berichtjes terug. Sommige hebben mooie, ontroerende en grappige dingen meegemaakt. Andere hebben van alles ondernomen maar kunnen niets bijzonders noemen. 

Een heel jaar is voorbij gegaan. 365 dagen, waarin ze van alles hebben ondernomen. Mensen ontmoet, naar evenementen en zelfs andere landen zijn geweest. Maar er sprong niets noemenswaardigs uit. Dit is tijd die als zand door je vingers glipt. Voorgoed voorbij en niet meer terug te halen. Als je dit laat gebeuren, neem je dan simpelweg genoegen met dat wat is?

Ik moest even bedenken wat mijn leukste moment van 2021 is geweest. We hebben best wat ondernomen en de tijd is voorbij gevlogen. Toen schoot mij het tevreden en voldane gevoel te binnen, dat ik had toen ik met mijn “koek en zopie” op de bank zat op te warmen na een heerlijke dag schaatsen.  

Onze wintersport in Oostenrijk ging helaas niet door, want Corona. Daarvoor in de plaats kwam de wintersport gewoon naar ons. Hernieuwde enthousiasme overspoelt mij als ik aan die week terug denk. Tijdens onze vakantie hadden we sneeuw en bevroren sloten. Maakten we winterwandelingen in onze eigen buurt. En stonden we na jaren weer eens op onze schaatsen. Drie dagen lang leefde ik mij, samen met familieleden en vrienden, uit op het ijs.

Die dagen gaven mij een kinderlijk gevoel van blijdschap. De maffe gesprekken die we hadden. Het geklauter over de vlonders omdat we perse een rondje om het eiland wilde schaatsen. Mijn nichtje en ik die probeerde over te stappen en achteruit te schaatsen. De ijshockeypuk die in het enige gat van het ijs belande en daar dus nog ergens op de bodem moet liggen. Het gevoel wordt versterkt als ik kijk naar de foto’s. De mooie blauwe lucht, het zonnetje en onze rode wangen van de kou. Alles en meer, voor altijd bevroren in die momenten op het ijs. 

Vorige week las ik bij Hoofdtaal een blog waar het bijhouden van dankbaarheid momenten besproken werd. Ik sluit mijn dag geregeld al af met met het doornemen van en reflecteren op wat er allemaal gebeurd is. Zelfs in sombere of verdrietige tijden. Vaak geeft dit mij rust en kan ik zaken makkelijker loslaten. Alleen schreef ik het nooit op en sta er daarna niet echt meer bij stil. 

Terugblikken en zien wat je gedaan, gevoeld of teweeg hebt gebracht in plaats van enkel maar najagen wat je graag wilt, zorgt voor meer dankbaarheid in je leven. Wat weer zorgt voor een tevreden gevoel. Wat weer zorgt voor een positievere mindset. Wat weer zorgt voor…  Kortom, je wordt een blijer persoon.

Een (nog) blijer persoon wil ik wel zijn. En wat is er nu mooier om met zo’n doel te starten aan het begin van een nieuw jaar? Een bijkomend voordeel: zo heb ik over 365 dagen een nog dankbaarder jaar om op terug te kijken.

Met familie en vrienden schaatsen op het ijs in de polder begin 2021

26 gedachtes over “Dankbaarheid…

 1. De pret spat van de foto’s af, mooi! En ik zie foto’s van jou onder dit blog (‘gerelateerd’) en dan valt me ook op hoe prachtig je haar onder je muts vandaan krult. Je haar danst niet alleen, maar heeft net zoveel pret, lijkt wel 🙂
  Mooi blog, en waar. Ik heb een papieren agenda aangeschaft om alle dagen kort op te schrijven wat we voor (bijzondere) dingen deden, of bespraken, of wat ons overkwam. Met hetzelfde idee: die mooie en minder mooie momenten glippen anders als zand door je vingers heen ja.
  Op naar een jaar om heel erg dankbaar voor te zijn, dus!

 2. Mooi geschreven, en zo is het. Geniet van de grote maar ook de kleine dingetjes in het leven.

 3. wat een leuk voornemen! als je jezelf er toe aanzet alle mooie dingen op te schrijven, maak je vast en zeker veel mooie dingen mee! en wie wil nu niet graag een blij mens zijn= Blije mensen heeft de wereld heel hard nodig

  • Helemaal waar, hoe meer je opschrijft hoe meer je gaat zien, hoe meer je zult gaan voelen… Blije mensen mogen er meer van zijn toch!?

 4. Een mooi voornemen. Wij hebben hier vanaf kerstavond tot en met 1 januari een relax-paar-dagen ingelast. We hebben niets gedaan dat we niet wilden. Vooral samen geweest, filmpjes gekeken, spelletjes gespeeld. Dat was zo fijn en ik besefte dat we dat echt niet vaak genoeg doe. Altijd die haast en de zorgen en de moetjes. Dus voor 2022 wil ik meer relax-paar-dagen met de kinderen hebben.

  • Ook van jou een mooi voornemen. En die wens ik je ook! Dat jullie dit jaar veel fijne relax-paar-dagen met de kids mogen hebben, want de tijd gaat al zo vlug en de kids groeien veel te snel op.

 5. Het is ontzettend belangrijk om stil te staan bij die kleine dingen die ons dat extra goed gevoel geven en om er oprecht dankbaar voor te zijn. Ik heb steeds dat gevoel als mijn kater Pepoes zich ’s avonds tegen mij in bed komt nestelen. Telkens neem ik de tijd om daar van te genieten en kom ik er van tot rust.

 6. Wat mooi geschreven. Weer stof om over na te denken! Mijn 2021 kent gelukkig heel veel mooie momenten met onze kleine man die nu bijna 1,5 is. Zijn eerste woordjes, zijn ontwikkeling. Zo dankbaar voor hem. En hij leert me geduldiger te zijn en prioriteiten te stellen! 😉

 7. Ik kijk ook liever in dankbaarheid terug dan met een gevoel van negativiteit. Het schijnt dat je hersenen er ook echt positiever van gaan werken als je in dankbaarheid denkt.

 8. Wat een mooie blog! Ik zou ook wel een nog blijer persoon willen zijn. Ik ben over het algemeen een heel positief mens maar de laatste tijd lukt dat gewoon niet echt meer. Ik moet gewoon meer het plezier in de kleine dingen zoeken.

 9. Dat vind ik een erg goed voornemen. Sowieso ben ik het eens met dat je ook moet terugkijken naar alle mooie dingen van het afgelopen jaar, in plaats van alles wat je wilt verbeteren in het nieuwe jaar.

 10. ik houd de laatste paar maanden alles bij 😉 en dat is wel met een reden en een mooi iets voor andere om later op terug te kijken.
  terug kijken op oude dingen blijft ook een van mijn favorieten

  • Fijn dat je weer aan de betere hand bent Felice!! Zeker iets om dankbaar voor te zijn. Al te vaak nemen we onze gezondheid op de koop toe. Je merkt pas wat een gemis het is als je lichaam niet meer meewerkt.

 11. Wat een geweldige foto’s! Ik maak altijd aan het eind van het jaar een overzicht van foto’s uit het afgelopen jaar. En zelfs als een jaar niet echt geweldig was, komt er altijd een leuk filmpje te voorschijn. Waaruit toch maar blijkt dat er altijd wel iets voorbij komt om dankbaar voor te zijn.

Reacties zijn gesloten.