Curly Girl, plastic vrij…

Ergens in de herfst van 2020 besloot ik mij te verdiepen in de Curly Girl methode. Ik las alles wat los en vast zat en boekte een workshop bij een krullenkapper die mij precies kon vertellen hoe ik de staat en conditie van mijn haar kon “lezen”. In een halve dag leerde ik hoe ik zelf mijn haar nog mooier kon laten krullen en welke producten ik daar voor nodig had. Vanaf dat moment kon ik los. Ik kocht verschillende producten om te testen en kreeg hier en daar wat aangeboden om mee te experimenteren. Uren was ik bezig met het testen en uitproberen.

Inmiddels heb ik een redelijke routine ontdekt waarbij ik geen 1.5 uur meer voor de spiegel sta. Ook ben ik er achter dat je met wat goedkopere producten prima CG bezig kunt zijn. Een shampoo hoeft echt geen 20 euro te kosten. Wel doe ik vele malen langer met al mijn producten nu ik niet meer iedere dag, maar nog maar max 2 keer per week mijn haar was. Ook hoef ik niet meer zoveel product te gebruiken als ik deed toen ik nog niet CG bezig was. Ik doe bijna een jaar met mijn krullencreme, leave in, en gel. Mijn haar is in een jaar tijd zeker een kwart meer gaan krullen. 

Tijdens een flinke schoonmaakactie waarbij iedere plank en lade leeggehaald werd kwam ik er achter dat ik wel heel veel potjes, tubes en flessen heb staan. Allemaal van pastic. Dat moest toch eigenlijk wel anders kunnen?! Het spul dat ik niet meer gebruikte gaf ik weg. De zeep en shampoo wilde ik gaan vervangen voor CG shampoobars. Toen de kruitvat met een eigen merk shampoobar kwam en deze ook nog eens CG bleek te zijn bedacht ik mij geen moment.

Daar stond ik dan, met mijn nieuwe aanwinst onder de douche. De zeep wilde niet echt schuimen in mijn handen maar als snel kwam ik er achter dat ik een kop vol sop had wanneer ik het blokje een paar keer over mijn haar wreef. Het schuimde goed en rook heerlijk. Jammer genoeg bleek hun conditioner-bar niet CG, dus mijn zoektocht zette ik online voort. 

De zeepmarkt heeft niet stil gezeten. Iets dat een paar jaar terug nog in de kinderschoenen stond is nu uitgegroeid tot algemeen goed. Gelukkig maar. Want er zijn heel veel webwinkels die zich hierin gespecialiseerd hebben. Bij Beesha, een Nederlandse webwinkel gespecialiseerd in zeep, bleef ik hangen. Een overzichtelijke site en hadden toen ter tijd een mooie actie. Niet te veel poespas en precies wat ik zocht. De geurige bars kwamen bijna door m’n beeldscherm heen. Naast Vegan en dierproefvrij ook nog eens CG-proof! Nou, wat wilde ik nog meer.

Het stukkie zeep is niet meer wat het geweest is. Zeg maar dag tegen die strakgetrokken bakkes en dat touw haar. Want dit is even heel andere “koek”. Niet alleen geurde mijn complete badkamer overheerlijk. Ook mijn huid en haar deden na een douche mee. De bodybar die ik voor het gemak ook gekocht heb, doet wat het beloofd. Mijn huid voelde aan alsof ik het zojuist voorzien had van een bodylotion. Heerlijk zacht.

Er zijn alvast drie plastic flessen uit mijn badkamer geweerd en in plaats daarvan ligt er nu een bamboeplankje met heerlijk geurende shampoo- en bodybars te pronken. Ik ben fan!  

Zeepplankje voor soapbars van Beesha

22 gedachtes over “Curly Girl, plastic vrij…

 1. Goed bezig hoor… al het plastic verbannen (en nog mooi krullend haar houden ook!). Je blog had op geen beter moment kunnen komen, je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar Beesha. Gisteren had ik juist besloten te stoppen met (gewone) zeep om mijn haar te wassen, omdat ik mijn haar wil laten groeien. En zeep maakt mijn haar enorm stug (inderdaad: touw!), en dat is niet erg met stekeltjes, maar nu het centimeters aan het worden zijn, in plaats van millimeters, wil ik wat anders dus… Ik ga op onderzoek uit in de wereld van Beesha. Dank je wel!

 2. Het ziet er sowieso gezellig uit. Ik heb nog een hele la vol met shampoos e.d. maar zodra dat op is zal ik ook eens kijken of het niet zonder plastic kan

 3. Wat goed en duurzaam ben je bezig! En wat een mooie bos krullen heb je 🙂
  Zelf heb ik fijn haar, maar wel krullend. Krullend in die zin dat het nét de verkeerde kant op krult als ik wil. Ben er ’s morgens ook lang mee bezig met onder andere föhn en elektrische krulborstel om in ieder geval de voorkant wat glad te krijgen. Over de zeepjes: toevallig zag ik een uitzending van BinnensteBuiten dat ging over zeepjes die vervangen werden door de plastic zeep- en shampoofles. Zie https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/duurzame-lifestyle/video/marieke-eyskoot-bezoekt-natuurlijke-zeepmakerij

 4. Ik heb er ooit wel eens een paar van Lush geprobeerd, maar was geen fan.
  Maar dat was ook jaren geleden.
  Misschien idd toch ook maar eens proberen als mijn fles leeg is.

 5. Grappig eigenlijk dat we gewoon weer terug gaan naar stukken zeep zoals vroeger. Ik heb inmiddels een shampoo bar van Happy Soap, geloof ik. Die wissel ik af met mijn shampoo in plastic fles. Ik was te ongeduldig en kon niet wachten tot mijn fles leeg was.

 6. Mijn dochter zei laatst nog dat ik baat zou hebben bij de curly girl methode, en dat denk ik ook wel, maar het lijkt me zo enorm veel werk. Je shampoo bars vind ik heel uitnodigend! En een stuk voordeliger dan de dure Olaplex die ik nu van narigheid gebruik.

  • Het vele werk valt eenmaal mee wanneer je weet wat je moet doen en waar je haar baat bij heeft. In het begin is het uiteraard uitzoeken en proberen. Ik denk dat je dochter gelijk heeft. Olaplex zou dan nog enkel als booster gebruik hoeven te worden 🙂

 7. Wat goed dat het ook goedkoper kan. Ik gebruik namelijk minder vaak shampoobars en consorten dan ik zou willen, louter door de prijs.

Reacties zijn gesloten.