IF, the story continues…

Het is begin september als ik start met Intermittent Fasting. Geen idee wat het voor mij zou gaan betekenen. Maar jeetje, wat heb ik veel geleerd tijdens deze reis tot nu toe. Af en toe een beetje afzien, vooral in het begin. Hier en daar een figuurlijke “blaar”. Maar eigenlijk was het een grote leerschool vol verwonderingen wat wel, niet of uitstellen van eten en bewuste keuzes maken met mij heeft gedaan. 

Eerder was ik al eens aan het Paleodieet begonnen. Ik begon heel fanatiek maar stopte net zo snel weer. De stap was te groot om dit vol te (willen) houden. Toen las ik over IF en  bedacht ik dat dit veel meer in lijn is met mijn levensstijl. De kans was groter dat ik dit daarom makkelijker en langer vol zou houden. En zie hier. Meer dan een half jaar verder. 

Wat ik niet verwacht had was dat deze vrij eenvoudige stap mij zoveel meer heeft gebracht. Het zorgde voor een reis naar mijn eigen binnenste. Opeens ging ik nadenken, voelen en ervaren bij alles wat ik wel of niet at. Het zorgde er voor dat ik veel makkelijker knoppen kon omzetten. Nee kon zeggen tegen de anders zo grote verleiding van zoetigheid en steeds maar willen eten op elk moment van de dag.

Met de decembermaand had ik het wat lastig. Ik vast met het 16-8 schema waarbij mijn laatste maaltijd rond 18.30 uur is. Met alle gezellige avondjes en bijbehorende etentjes zou dat hem niet gaan worden. Dus liet ik de touwtjes vieren. Na de eerste week van januari zat ik weer in het ritme. Schakelen en de knop omzetten lukte mij dit keer heel goed. Ik wist wat ik er voor terug zou krijgen. 

Het gaat zelfs zo goed dat ik nog steeds zonder te watertanden bij de bakker binnen stap. De snoep en chips in de winkel loop ik met gemak voorbij. Ook chocolade afdeling kan mij niet meer zo makkelijk verleiden. Ik test mijzelf wel eens door heel bewust iets “lekkers” uit te kiezen. Maar eigenlijk is er nog maar weinig zoetigheid waar ik (nu) een moord voor zou doen. Ik vind het een gekke gedachte dat ik nog geen jaar geleden geen nee kon zeggen tegen dat stemmetje in mijn hoofd dat het liefst het hele schap met chips, snoep en chocola had leeggegeten. 

Naast het minderen van suikers merk ik ook dat ik minder behoefte heb aan vlees. Ik was voorheen een echte (BBQ)vleeseter. Steeds vaker ligt er een kleiner stukje, een vleesvervanger of geen vlees meer op mijn bord. Zelfs mijn hangry buien zijn zo goed als over. Dat vind ik nu zo leuk, iets constateren wat ik nooit voor mogelijk had gehouden! 

Er is meer (het is ongelofelijk….). Niet alleen lichamelijk merk ik meer rust en stabiliteit. Ik heb een veel lagere hartslag. Slaap beter en voel mij geen opgeblazen kogelvis meer. Maar ook in mijn hoofd zijn er een paar stoorzenders uit gegaan. Pas nu ik de “ruis” die blijkbaar als constante stoorzender in mijn grijze hersenmassa te pas en te onpas aanwezig was mis, merk ik hoe rustig en gecontroleerd mijn hoofd voelt. (Wat zou IF kunnen doen voor mensen met ADHD?)

Kortom ik ben blij dat ik IF heb ontdekt en voor een groot deel in mijn levensstijl heb kunnen verweven. 

8 gedachtes over “IF, the story continues…

 1. Wat je eet is heel belangrijk en iets waar ik te weinig bij stil sta, alhoewel ik de laatste tijd precies een knop aan het omdraaien ben in de goede richting! Zo sta ik toch meer stil bij wat ik op een dag eet en let ik op de suikers.

 2. Nou, over enthousiaste, energieke blogs gesproken… Super, hoe jij hiermee bezig bent, en wat het voor je doet! En zo merk je inderdaad de waarheid die er schuilt in dat Duitse gezegde: Man ist was man isst (als ik het goed spel…) – je bent wat je eet. Echt! Nadat ik stopte met vlees eten nam ik heel af en toe nog wel eens een stuk, om af te kicken. Tot ik merkte dat ik na zo’n stukje vlees te hebben gegeten altijd ‘agressiever’ was dan normaal… Toen ik me dat eenmaal bewust was, heb ik geen vlees meer gegeten van beesten die onder stress leven. Als ik nu (zelden nog) een stukje vlees eet van bijvoorbeeld herten of schapen die hier een relaxed leven in het natuurpark hebben gehad, heb ik nergens last van…

 3. Knap hoor om al het lekkers voorbij te lopen,
  de verleiding is immers groot.
  Maar je ziet dat er gewerkt moet worden aan die hersenmassa 🤯.
  Moeilijk .. naar nu kan je trots zijn ..
  NU nog het vlees .. af en toe een biefstuk voor wat ijzer .. voor de rest kan je er echt wel van buiten !!
  😘

 4. Wees trots op jezelf en alles wat je bereikt hebt de afgelopen maanden. Veel mensen doen het je niet na, en zullen jaloers zijn op jouw vooruitgang

Reacties zijn gesloten.