Is het vlees al gaar?

Ken je dat gevoel dat je niet meer op je voeten kunt staan maar toch gewoon door gaat? Het idee dat de spataderen ter plekke op je benen verschijnen en je denkt dat je knieën het ieder moment kunnen begeven? Dat had ik dus nadat alle familieleden weer naar huis vertrokken waren en ik rond de klok van 03.00 uur eindelijk in mijn bedje lag. Ik wist van ellende niet hoe ik moest gaan liggen. G E S L O O P T was ik de dag na de familie BBQ die zaterdag 18 augustus bij ons in de achtertuin gehouden werd. Maar het feit dat bijna de hele familie die dag bij elkaar was, de sfeer zo ongedwongen gezellig was en we de laatste drie uur alleen maar gedanst en gezongen hebben maakt dat ik de pijn in mijn voeten en benen compleet vergeet.

De week ervoor stond in het teken van voorbereidingen. Zo moest de tuin aan kant, het huis schoon gemaakt worden en de koelkast en vriezer leeg gegeten worden. Want anders zou er geen plek zijn voor al het vlees en drank voor die avond. Uit voorzorg, er was 30 graden voorspeld en geen druppel regen maar je weet het nooit hier, hadden we de vrijdag ervoor met twee ooms een tent opgezet. Mijn nichtje had een super mooie, maar vooral lekkere taart gebakken waarbij ik in eerste instantie dacht dat hij voor een trouwerij bedoeld was. En mijn tante had zich uitgesloofd op de salade. Bij de overige familieleden werden tuinstoelen en statafels geregeld. De muziekinstallatie kwam bij mijn andere oom vandaan en voor de rest hadden we alleen nog maar een goed humeur en een lege maag nodig.

Rond de klok van 16.00 uur gingen de deuren open en al snel zat de tuin vol. De kids vonden hun plekje binnen waar ze ongestoord konden gamen terwijl de rest van de familie de stoelendans deed om met zoveel mogelijk mensen bij te kunnen kletsen. Vriendlief en ik zorgden ervoor dat iedereen van thee, koffie, taart en limonade voorzien waren maar daarna was het toch echt zelfbediening. Met 38 graden besloten we al het drank in de koelkast te houden en de sangria van extra ijsblokjes te voorzien. Mijn oom had zich als kok opgeworpen (of wij hebben hem stilzwijgend deze rol toebedeeld, dat laat ik even in het midden) en zorgde voor het grillen van het  vlees. De salades, brood en verschillende soorten sausjes stonden in verband met de hitte binnen.

Toen iedereen genoeg gegeten had werden er op de laatste gloeiende kooltjes van de BBQ nog wat marshmallows geroosterd, en niet alleen voor de kinderen!! Nadat de “jeugd” zich op ging maken voor een bezoek aan de disco verderop in het durp gingen bij ons (hoewel ik mijzelf ook echt nog wel tot de jeugd reken) ook de stoeltjes aan de kant en de muziek wat harder. Dansen, zwingen, hossen en springen we hebben het allemaal gedaan. Door de tent en de vrolijke lichtjes en kaarsjes waan je je helemaal niet in je eigen achtertuin en pas de dag erna kregen we van de buren (heel veel huizen verder) te horen dat het wel een erg gezellig feestje moest zijn geweest…

Zo’n dag of in mijn geval een avond, hakt er niet alleen lichamelijk in. Ik had emotioneel af en toe ook een dip. Mijn vaders gezicht doemde op verschillende plaatsen op. Ik zag hem als ik naar mijn ooms keek. Ik zag hem bij de BBQ staan. Zich bemoeien met het vlees dat volgens hem al gaar was maar volgens een ander nog niet. Ik zag hem als we aan het dansen waren. Lachend om onze domme moves en gekke bewegingen en nog harder lachen om zich zelf. Dit soort dagen doet mij ook beseffen hoe jammer ik het vind dat hij er niet meer is. Want ook hij zou het erg naar zijn zin hebben gehad. Hoewel ik mij op sommige momenten waarschijnlijk kapot geërgerd zou hebben aan zijn gedrag is het onder andere dat gedrag dat ik nu mis.

De dag erna begon de grote schoonmaak. Vloeren soppen, tent afbreken en stoeltjes sorteren. Wat was nou van wie?? Van meerdere familieleden kreeg ik te horen dat ze het heel erg naar hun zin hebben gehad. Een mooi compliment aan vriendlief en mij, maar vooral naar de familie want dit feestje was er zonder hun niet geweest. Nu eens kijken wie dit stokje over gaat nemen voor volgend jaar…

 

26 gedachtes over “Is het vlees al gaar?

 1. Ik heb je niet gehoord hoor,dus het viel nog mee;)Super dat de bbq zo geslaagd was…wie o wie zorgt voor het volgende satéstokje;)

  • Gelukkig maar. Want dat zou niet goed geweest zijn als jullie ons ook gehoord zouden hebben haha. Dat is natuurlijk ieder jaar de vraag: Wie gaat het dit keer organiseren. Wie weet wordt het weer onze achtertuin 🙂

 2. Je beschrijving klinkt enorm gezellig. Je verlangen menselijk.

  Soms zou ik willen dat ik een wat grotere familie had.. Maar 2 man en een paardenkop is geen feest …

  • Voor ons is het heel normaal en ook niet denkbaar om maar met 2 man te zijn. Zowel van moeders als vaders kant hebben we een grote familie. En met feesten zoals dit is dat altijd erg gezellig.

 3. het lijkt wel op een feestje hier bij ons!
  🙂

  Heerlijk toch, als je zoveel plezier kan maken samen.
  Zou je vader écht niet mee genoten hebben daarboven?

  Groetjes!

 4. Kan me je gevoel zo goed voorstellen, het is zo verschrikkelijk herkenbaar. De momenten zijn mooi maar moeilijk tegelijk….. Dat geluk en verdriet toch zo sterk met elkaar verbonden zijn blijft bijzonder.

 5. Ik ben net thuis van onze eigen familie BBQ. We maken er al een paar jaar een zomerse gewoonte van. Eens de ouders wegvallen is het anders heel moeilijk om de ganse hoop (6 kinderen met partners, kinderen en sommigen al kleinkinderen) nog eens samen te krijgen.
  We zijn al telkens bij onze oudste zus geweest, maar vertrekken nooit zonder dat het grootste deel van de opkuis is gedaan. Hoe je het draait of keert er is wat werk aan, maar de gezelligheid doet je dat allemaal snel vergeten.

  • Leuk te lezen dat er meer zijn haha. Was het gezellig?? Wij hadden er dit keer voor gezorgd alleen maar plastic servies te nemen. Na het feest kon alles zo de container in 🙂

 6. Wat een voorbereiding zal dat geweest zijn! Maar voor een hele gezellige dag, zo te lezen. Chapeau!
  En, hoewel niet fysiek, je vader was er bij. Voor altijd, bij alles, in je hart. xxx

  • En weet je wat nog het ergste was? De hitte van zondag. Die was nog beklemmender dan toen we aan het feesten waren (en ik drink geen alcohol dus daar kan het niet aan gelegen hebben hoor waha)

 7. Juist met dat soort gelegenheden waarbij de hele familie er is, mis je degenen dubbel die er dan niet meer bij kunnen zijn. Bij leven ergerde je aan bepaalde dingen en juist dat is dan hetgeen wat je mist, omdat het vaak zo typerend is voor iemand. Hoe dan ook, jullie hadden het goed voor elkaar en de lat ligt hoog voor de volgende familie bbq!

 8. Wat een heerlijk, prachtig tuinfeest was dat! The day after is soms zwaar maar dat neem je er dubbe en dik bij 😉 Kan me je gevoelens voorstellen toen je aan je pa dacht. Hij was er wel degelijk bij, in hart en gedachten.

 9. Hopelijk neemt inderdaad iemand het stokje over. In mijn familie moet er altijd iemand aangewezen worden, hahaha 😉 En marshmallows, jeetje, wat heb ik daar nu ineens zin in!

 10. Pingback: 2012 in vogelvlucht… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.