Beleg op brood…

Als kind mocht ik van mijn moeder altijd maar één belegsoort op brood. Daar werd ook onder verstaan: één plakje kaas of één plakje ham. Ze kon het meestal niet zo waarderen als ik hagelslag met brood at in plaats van brood met hagelslag. Het was al duur genoeg en als alleenstaande moeder moest ze vaak de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen.

In de weekenden, bij mijn vader, nam ik het er meestal van. Een ontbijt bestond bij hem altijd uit broodjes of wit brood. Ook met het beleg werd flink royaal gestrooid. Meerdere belegsoorten op één broodje vond mijn vader niet erg. Pindakaas met hagelslag vond ik bijvoorbeeld vreselijk lekker. Nog steeds overigens. Of we maakten onze eigen broodjes gezond: met kaas, ham en alles wat er verder in de kast te vinden was. Nu ik er over nadenk waren deze broodjes helemaal niet zo gezond aangezien het vaak besmeerd werd met mayonaise in plaats van boter. Wat ik dan wel weer van mijn moeder geleerd heb te eten is speculaas op brood. Nou ja, geleerd… Het is heerlijk dus leren eten was voor mij geen probleem. Natuurlijk kocht mijn moeder geen speculaas van een duur merk, schuddebuikjes van Bolletje of de smeerbare variant van Lotus (die bestonden overigens toen nog helemaal niet)  maar de goedkopere variant. Het eigen merk van de supermarkt waar je voor 55 cent maar liefst drie (3!!!) verpakkingen in één doos aantrof.

Een tijdje terug werd er op het werk cake getrakteerd. Mijn collega vertelde dat ze de cake te zoet vond en liet hem liggen voor tussen de middag. Terwijl ik de cake al half opgegeten had vroeg ik haar of de cake minder zoet van smaak zou zijn door hem even te laten liggen. “Nee.”, Was haar antwoord. Ze vervolgde: “Als het restaurant open gaat koop ik een wit broodje en beleg hem met dit stukje cake.” Ik vroeg mij af of dit lekker was. Cake op brood?? Ik kon het helaas niet uitproberen want mijn plak cake was al lang en breed op toen het restaurant open ging.

Van de week bedacht ik mij geen moment toen vriendlief een grootmoederscake gekocht had. Normaal zou ik een plakje van een flinke toef slagroom en wat gekleurde hagelslag voorzien alvorens het naar binnen te proppen. Maar aangestoken en zeer nieuwsgierig naar de smaak maakte ik tussen de middag een broodje met een plak cake voor mijzelf klaar. Om het in één woord samen te vatten: Y U M M I E!! Ik kan het jullie zeker aanraden. Ik vond het zelfs nog lekkerder dan een losse plak cake. De smaak is inderdaad minder zoet. En in combinatie met het broodje zat ik ook direct vol. Dat was dan weer niet zo handig want er stond ook nog een heerlijk broodje ei met spek op het menu.

Ik heb al aardig wat gekke combinaties voorbij zien komen. Sommige zijn ook echt heel lekker. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die mijn smaakpappillen kunnen verassen door een combinatie voor te schotelen van verschillende soorten “beleg” die je normaal gesproken niet samen zou eten.

Dus, laat hier een reactie achter van jou meest favoriete belegcombinatie op brood!!

35 gedachtes over “Beleg op brood…

 1. Een broodje met een plak cake…ik kan me er niks bij voorstellen.
  Pindakaas met jam is ook lekker.Mijn nichtje eet een eierkoek met kipfilet,maar dat heb ik nog niet durven proberen hahha.

 2. Pindakaas met hagelslag, roomboter met vruchtenhagel, nutella, smeerkaas, roomboter met jam en geitenkaas met appelstroop. Of gewoon alleen roomboter. Superlekker.

 3. een broodje salami met look, een snee kaas en pickles!
  maar vooral ook uw soort “broodje gezond met hesp en ham en ei en rauwe ajuin, één blaadje sla(het moet gezond blijven hé :-)) en een deftige klodder mayo!!!

 4. Een boterham met cake?? Dat ga ik uitproberen. Zelf ben ik ook erg dol op speculaaskoekjes op brood, maar ontbijtkoek en roomboter op brood is ook erg lekker. En wat dacht je van geitenkaas met honing op brood? Mjammie. Mijn dochter is helemaal dol op pindakaas met nootjes met plakjes banaan, maar ik heb dat nog nooit geprobeerd!
  Eet smakelijk!

  • Pindakaas met banaan. Die ga ik eens proberen. Ik laat je weten hoe het mij smaakte 🙂
   De geitenkaas met honing doen wij wel eens op een wrap. Erg lekker inderdaad.

 5. Oh, heerlijk..!!
  Pindakaas met hagelslag, kaas met appelstroop, brood met speculaas.
  Lekkerder als een gebakje..!!
  Met cake ga ik nog eens uit proberen.
  Fijn weekend.

 6. Haha! Leuk al die variaties 🙂
  Vroegâh at ik vaak een witte boterham met roomboter en daar een beschuit op de kop bovenop, echt lekker krokant. En wat dacht je van een Elvis Presley-tostie: met pindakaas, banaan en veel boter. Net even anders als de tosti van Sonja Bakker 😉

  • Chips op brood? Nooit aan gedacht. Maar een zoute en hartige smaak is erg lekker. zeker als je daar nog iets zoets aan toe voegt. Ik ga ook dit een keer uitproberen..

 7. Heel saai, maar een zacht wit bolletje met oude kaas. Beetje boter, verder niks. Maar misschien ga ik de cake proberen 😉

 8. Ik denk niet dat ik je na ga doen met dat plakje cake.
  Vroeger at ik op zaterdagavond altijd een broodje gebakken ei. Dat begon met sandwichspread, dan plakjes gekookte worst, een likje mayonaise en ketchup en dan natuurlijk het gebakken ei met gesmolten kaas erop.
  Ik moet er nu niet meer aan denken. 🙂

 9. ik ben een makkelijk mens als het op beleg aankomt. Américain préparé en tonijnsla zijn m’n favorieten. Maar wat ik echt heerlijk vind (maar intussen al wel een tijd geleden dat ik het nog op m’n boterham had), zijn sardientjes geplet met een uitje en enkele druppels citroen of azijn en gekruid met peper en zout. Jammies!!!!

 10. Eigenlijk is het niet zo gek. Als brood met speculaas kan of een puddingbroodje, dan moet dit ook kunnen, toch? Ik was zelf een tijdje geleden trouwens verbaasd te lezen dat in een broodje kaas meer calorieën zit dan in een broodje kroket. Het was waarschijnlijk als voedingsadvies bedoeld, maar voor mij was het aanleiding om vooral niet meer moeilijk te doen over een broodje kroket meer of minder 😉

 11. Ik was toch van plan om een cake te bakken vandaag, weet ik meteen wat ik morgen voor ontbijt ga nemen ! Ik ben zeer benieuwd wat dat gaat geven !

 12. Toen ik klein was, at ik bij mijn grootouders peperkoek op mijn boterham, terwijl we thuis peperkoek met boter aten al tussendoortje. Waar ik persoonlijk verzot op ben is boterhammen met een dikke laag choco en daarop (en dus ook een beetje erin geduwd) schijfjes banaan. Lekkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
  Mijn beste vriendin at dikwijls boterhammen met confituur en kaas. Dat vind ik dan maar weer niks.
  Cake ertussen zal vermoedelijk zijn als peperkoek tussen je boterham. Al vind ik het wat zonde van de cake 😉

 13. De enigste combinatie die ik van u herken is speculaas op brood, eerst de koekjes gedrenkt in koffie en dan tussen de boterham: njammie! Brood met smeerkaas en schijfjes kiwi ertussen, als dat niet gezond is 😉 Smeerpaté met schijfjes augurk op brood is ook lekker.

 14. Brood met cake.. Ga het toch eens proberen. Zou er zelf echt nooit opgekomen zijn. Een vriendin van mij had vroeger altijd boterhammen met pindakaas en komkommer mee naar school. Leek mij niet een erg aanlokkelijk idee totdat ik het eens probeerde… lekker!

  • Pindakaas met komkommer? Die combie had ik zelf niet verzonnen. Kwestie van proberen dus. Hij komt op mijn lijstje Jane 🙂

   Iedereen bedankt voor de leuke en bijzondere combinaties. Ik ga er hier thuis een aantal proberen. Er komt een vervolg op dit blogje met het resultaat 😀

 15. Niet alle reacties gelezen, dus best kans dat ze er al tussen staan. Ik ben zelf een voorstander van pindakaas met kaas en Kasper eet graag jam met kaas. Schijnt lekker te zijn, maar ik waag mij nooit zo aan vreemde combi’s. Ben meer van het slag: Wat de boer niet kent dat eet hij niet 😉

 16. Cake op brood? Tja, op dat idee zou ik zelf nooit komen… Ik doe nog weleens speculaaskoekjes op het brood maar sinds ik speculoos heb ontdekt, gebeurt dat eigenlijk ook niet meer…

 17. Wat een combinatie!! Zou echt nooit in mij opgekomen zijn…… Mijn favo broodje is als volgt (en dit is even killing om op te schrijven nu ik dit redelijk afgezworen heb…. 😉 ) We nemen een wit broodje van de turkse bakker (ja precies die want die hebben de goede smaak en knapperigheid) daar doe je twee plakjes Serano ham op, vervolgens een paar goede plakken Camambert, bieslook, tomaat, en sla: eet smakelijk!

 18. Van een vriendin een paar maanden geleden deze tip gekregen: salami met confituur (jam). Echt lekker! Heb niet alle reacties gelezen dus ze kan al opgesomd zijn.

 19. Ik heb niet zulke wilde belegavonturen. maar ik hou wel van beleg, zo kan ik een bakje filet american echt met 2 bolletjes opmaken. 🙂

 20. Ken je deze?
  Gebakken hutspot op wit brood?
  Zalig! Gebakken Boerenkool met een korstje op een sneetje wit is ook niet te versmaden.
  Pindakaas met banaan zag ik voorbijkomen, maar daar doe ik dan nog honing bij. Superenergie- bom!

Reacties zijn gesloten.