Een nieuwe pan…

Enige tijd geleden vroeg vriendlief aan mij of het niet tijd werd voor een nieuwe patatpan. “Hoezo?” vroeg ik hem op mijn beurt. Tot voor kort bakten we nooit zelf patat, hooguit wat snacks. Patat halen we bij de snackbar. Daar waar het vet en de bakluchten thuis horen. “Omdat deze er niet meer uitziet.” Was zijn antwoord. “Maar ik heb hem van jou gekregen. Dan kan ik hem toch niet zomaar weggooien?” Zei ik met een toon in mijn stem die duidelijk maakte dat die pan, hoe smerig ook, niet zomaar weg zou gaan. Dus in het kader van: Gun je patatpan een tweede, derde of vierde ronde want weggooien is zonde… Gingen wij flink aan de poets om de pan er weer als nieuw uit te laten zien. Het was een helskarwei. De pan moest, op het element en de stroomkabel na, geheel gedemonteerd worden. Het deksel moest losgewrikt worden en het filter moesten we er met een schroevendraaier tussenuit peuren. Er zat geen afvoersysteem in voor het oude vet. En ook niet van die handige losse bakken die in de vaatwasser kunnen. De pan heeft een mooi rond formaat, zonder handvaten, wat ondersteboven vasthouden (voor het leeg gieten van de pan, met vette handen) bemoeilijkt.War zone

De keuken zag er na een half uur al uit als een war zone en zo’n beetje alle vetoplossende schoonmaakmiddelen werden gebruikt. Als je onze arbeidsintensiviteit in uren zou uitbetalen hadden we er wel drie nieuwe patatpannen voor kunnen kopen. Aan het einde van de rit waren we alle twee van mening dat we dit nooit meer zouden doen. Maar de pan zag er aardig schoon uit. Dus hebben we hem nog een tijdje gebruikt.

Toen de pan uiteindelijk weer toe was aan een schoonmaakbeurt besloten we een nieuwe te kopen. Vriendlief had al een aantal mooie friteuses op het oog. De één nog mooier (lees: beter en handiger schoon te maken) dan de ander. Toen vonden we er eentje die geheel voldeed aan onze (schoonmaak)eis. Zo één met een handig kijkglas in de deksel, voor het controleren van de voortgang tijdens het frituren (Aldus de Blokker). Kan iemand mij misschien vertellen welke idioot dit verzonnen heeft? Die persoon heeft de pan zeker niet eerst uitgetest?! Zodra er een deksel op de pan gaat kan er geen hitte (en volgens het boekje: nare geurtjes, heus wel!!) ontsnappen. De hitte, en in dit geval de vetspetters, slaan tegen het ruitje. Deze beslaat en NIEMAND, behalve iemand met Bionische ogen misschien, kan de voortgang van de in het vet rondzwemmende aardappelpartjes controleren. Gevolg: men opent het deksel waarmee direct ook grote walmen baklucht de kamer in komen. Alsof het ingebouwde filter dan überhaupt nog nut heeft…

Maar goed, ik dwaal af. Wij hebben dus sinds kort een nieuwe pan. Omdat deze goed schoon te maken is besloten we zelf meer te gaan frituren. Vriendlief kocht dezelfde week bij de Lidl een mooie roestvrijstalen patatsnijder. Toevallig in de aanbieding! Maar hoe nu verder? Ik wist dat verse patat twee keer gebakken moest worden maar daar hield het dan ook mee op. En welke aardappels zijn hier het meest geschikt voor? De groenteboer bij ons in het dorp vertelde dat de “echte” patataardappels niet eens zo lekker waren. Hij smeerde ons de “frieslander” aan. Dankzij internet vonden we het recept van onze smaak. Na een aantal maal geëxperimenteerd te hebben met diverse soorten merken aardappels kwamen we tot de conclusie dat de “frieslander” inderdaad de lekkerste patatsmaak heeft.

De patatsnijder was een aankoop met desastreuse gevolgen. Want de patat, afgezien van de Mc D. frietjes want die smaken zoals Mc D. frietjes horen te smaken, smaakt nu nergens zo lekker als bij ons thuis. 🙂

36 gedachtes over “Een nieuwe pan…

 1. Welk schoonmaakmiddel werkte het beste? want ik ben eigenlijk ook wel gehecht aan onze oude frietpan! Wees blij trouwens dat je geen airfryer gekocht hebt. Je weet wel, voor van die vetvrije friet. Wij kregen er eentje als kerstpakket en ik kan je verzekeren; de friet uit die pan smaakt naar alles behalve echte friet. (en kroketten ontploffen er in en maak dat dan maar weer eens schoon)

  • Daar heeft vriendlief nog wel naar staan kijken. In het kader van: Dan eten we gezonder?! Maar ben blij dat het die niet geworden is dan!! Moet ik de opwarming daarvan zien als een magnetron? Omdat de kroketten ontploften?

   Ammoniak werkte het beste. Dat ontvet niet alleen de pan maar brand na enige tijd ook je neusharen weg hihi. In flinke scheut in een emmer of bak en dan even laten weken.

 2. Ik heb een ouderwetsche pan, zo’n dikke zwarte die je op het gasfornuis zet en die gewoon in de vaatwasser kan. Maar in het kader van gezond eten (ahum) gebruik ik ‘m nooit. Ik eet alleen patat als ik uit eten ben.

  • Die hadden wij vroeger ook! Totdat we een keer vlam in de pan hadden. Toen moest ie weg van mijn moeder. Wij hebben voor thuis wel een oranje gietijzerenpan. Daar maken we altijd ons “draadjes”vlees in klaar. Ook zo lekker.

 3. woeha, zalig beschreven!!!
  (en herkenbaar: de dampkap verleden week….)
  weet je trouwens hoe belgen frieten uitgevonden hebben?
  door te tennissen met een aardappel.

 4. Heel herkenbaar. Een frituurpan schoonmaken is de hel! Ik heb nu een heel eenvoudige, een dubbele pan. Die frituurt als de beste en is goed schoon te maken. Een klusje dat mijn man altijd doet. Heb ik ff mazzel.
  En inderdaad…nergens smaakt de patat lekkerder dan thuis!

 5. Ik heb een superhandige frituurpan. Verwarmingselement neemt eruit, kuip is van gewoon roestvrijstaal en ook uitneembaar, dus na het weggooien van de vuile olie zet ik die gewoon in de vaatwasser.
  Er gaat trouwens niets boven versgemaakte frietjes, alle andere blijven me trouwens op de maag liggen ! Dat mijn huis dan even naar een onvervalste frituur ruikt neem ik er dan ook maar bij …

 6. Ik weet dat eigengemaakte friet het aller-aller-allerlekkerst is, maar eigenlijk wil ik van mijn vetbak af vanwege de geur en het gemak.

 7. Voor Indische patat heb je geen frituurpan nodig, maar een oven. Een zak ovenpatat, bakpapier, olie, azijn, sambal en geperste knoflook. Dan krijg je, volgens mij, lekkere patat. Ik ga het niet hebben over de lekkerste patat, want dat wisselt nog wel eens. Ik ben niet zo’n aardappelliefhebber en patat is aardappel, dus het staat niet hoog op mijn lijstje.
  Nee, dan een lekkere spaghetti met knoflook en peperolie….

 8. Zelfgemaakte frietjes zijn inderdaad wel lekkerder. Maar ik hou niet van de lucht die dan blijft hangen, dus halen wij frietjes id frituur. Deels ook,omdat we geen frietketel hebben.

 9. Hahaha, owww dat gedoe met schoonmaken. Och; wat een hels karwei is dat! De mijne is enkele weken terug opgepoetst. En staat nu glimmend staan te glimmen, omdat ik hem niet meer wil gebruiken omdat die daarna toch ooit weer schoon gemaakt moet worden… 🙂 Maar hmmm, wat zou ik zin hebben in een snack!

 10. een friteuse hoort bij elke Belg tot de standaard inboedel. En wij weten al lang dat zelfgemaakte frietjes veruit de lekkerste zijn… 😉
  Volgens mij zijn Bintjes hier de beste aardappelsoort, verkopen ze die bij jullie niet dan?

  Groetjes!

 11. Ik heb ook zo’n uitneembare. Maar het is evengoed nog een heel karwei om schoon te maken. En ik gebruik hem zelf niet eens. Zoon wel, die bakt alles aan elkaar vast en eet met druipende mond. Hu… een Belg zal ik nooit worden dus.

  Mooi geschreven, Deborah. Wat doen jullie nu met die oude pan? Gaat die in de vitrine met nostalgische spulletjes?

 12. Ik heb dat onding al jaren terug weg geflikert de vuilnisbak in, zonder is echt veel beter voor alles en iedereen.Maar het kan wel eens lekker wezen, dat wel ;-).

 13. Dat kijkglaasje heb ik ook nooit begrepen!!
  Wel grappig te lezen trouwens dat jullie echt verschillende aardappels uitgeprobeerd hebben.. ik koop altijd maar wat haha.. enneh je kunt ze of voorkoken of 2x bakken idd.. verse patat heeft altijd wel iets..iets.. eigens..jammie!

Reacties zijn gesloten.