Captain Slow….

Eerder schreef ik al dat ik een vier weken planning voor mijzelf gemaakt had. Daarin moest herhaling van onder andere gezonder eten, minderen met (snelle) koolhydraten en suikers en meer bewegen centraal staan. Door het vaak genoeg te herhalen wordt iets als vanzelf in je systeem ingecalculeerd tot een gewoonte. Briljant toch eigenlijk?! Slechte gewoontes sluipen ook zo je systeem in. Dat moet dus ook met goede en positieve gewoontes kunnen. Voor mij een uitdaging aangezien ik geen keukenprinses en groenten liefhebber ben.

Vriendlief greep deze vier weken ook met beide handen aan. Niet om net als mij te zweten tijdens het hardlopen of nieuwe suikervrije gerechtjes uit te proberen. Hij bezocht diverse website om zich te verdiepen in de werking van een SlowJuicer. Een handig en goed apparaat, zeker nu we op de gezonde tour gegaan zijn.

Hoewel ik mij er een voorstelling van kon maken had ik toch enige uitleg nodig toen hij enthousiast binnen kwam met zijn nieuw verworven aanwinst. Waarom een slowjuicer en niet een normale blender? Was mijn eerste vraag. Een slowjuicer is net zoiets als een sapcentrifuge maar met het verschil dat hij het fruit en groente kneust, maalt en perst op een langzamere manier. Hier komt minder hitte bij vrij. Zo blijven de enzymen en voedingsstoffen beter behouden. Hij schijnt 30% meer sap te generen en het sap is langer houdbaar. Verder is hij zo gebouwd dat de pulp van het sap gescheiden wordt. Iets dat niet gebeurd bij een blender. Wil je weten wat het precies is en hoe het werkt dan moet je eens een kijkje nemen op deze site: Wat is slowjuicen of deze: Heel bewust hier is tevens aangegeven waarom groenten- en fruitsappen zo goed voor ons zijn!

We wisten niet of dit wat voor ons zou zijn (kostbaar) en of we er lang genoeg gebruik van zouden blijven maken (keukenkastje, bovenste plank, helemaal achteraan…) Toen vriendlief tegen een mooie aanbieding aanliep besloot hij het apparaat direct mee te nemen. Bij thuiskomst bleek hij ook de groenteboer leeggekocht te hebben. Het hele aanrecht stond vol met fruit. Want het is verstandig om rustig aan te beginnen en te wennen aan deze fruitsapjes.

Tot nu toe zijn alle fruitcombinaties die we geprobeerd hebben ons goed bevallen. Ook van fruitsoorten die ik normaal niet eet omdat ik ze niet lekker slowjuicer,fruit, groenten, healthy lifetsylevind. Een aantal favorieten:

Mango – Ananas – Peer,  Ananas – Perzik, Peer – Ananas – Sinasappel, Perzik – Sinasappel (Lekker zomers allemaal.)

Appel en wortel eet ik liever in plaats van dat ik ze drink. Misschien dat het anders smaakt zodra we gaan mixen met diverse groenten.

En het mixen van de groenten gaat snel genoeg gebeuren. Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt wanneer ik er bijvoorbeeld wat spinazie, bietjes en een beetje gember doorheen zou mengen. Op het internet heb ik al diverse groenten- en fruitcombinaties voorbij zien komen die ik graag eens wil uitproberen. Daar is een juicer zo handig voor. Om toch de hoeveelheid groenten binnen te krijgen die goed voor je is zonder 3 prakjes per dag te hoeven eten. Eenmaal gewend aan de smaak kan de toevoeging van fruit afgebouwd worden. Ik kan niet wachten om jullie te laten weten hoe mijn smaakpapillen hierop gaan reageren.

24 gedachtes over “Captain Slow….

 1. Ik ben heel benieuwd. Nu haal ik mijn sapjes in de biowinkel maar nu ik ook nog glutenvrij moet weet ik niet of er niet wat sapjes af gaan vallen.. Dan wordt zelf maken wel aantrekkelijker..

  • Zeker de moeite waard om te proberen. Ze waren kort geleden bij de Blokker in de aanbieding. Dat is de reden waarom vriendlief hem gekocht heeft. Als deze het begeeft of naar de vliering verdwijnt is dat minder erg dan wanneer je er een zou kopen die een euro of 300 is…
   Er gaat nog een blogje aankomen met diverse sapjes die we geprobeerd hebben en natuurlijk mijn groenten uitprobeersels hahah.

 2. Ik ben zeer benieuwd !
  En mijn praktische aard laat me ook vragen naar het gemak waarmee die machine weer schoon wordt. Mogen de onderdelen in de vaatwasser ?

  • Daar was ik ook een beetje bang voor, gezien eerdere ervaringen met een keukenmachine. Zodra je klaar bent met je sapjes gooi je er eerst een kopje water door om hem te spoelen. Daarna haal je het bovenste gedeelte uit elkaar en spoel je om onder de kraan. Bestaat uit drie onderdelen. Alleen de rasp moet je met de bijgeleverde tandenborstel even afdoen, daar blijft wel wat vruchtvlees tussen zitten nl. Maar ook daar ben ik zo mee klaar. Volgens mij mag het niet in de vaatwasser.

 3. Wat goed dat je op deze manier heel makkelijk gezonde drankjes kunt maken. En leuk dat je bent gaan hardlopen! Welk beginnersschema gebruik je?

  • En ze zijn nog lekker ook 🙂

   Op dit moment loop ik zonder schema en dat bevalt prima. Ik heb een tijdje met een loopgroep mee gedaan en heb diverse pogingen ondernomen om met schema’s te lopen. Maar mij vasthouden aan een schema maakt mij zenuwachtig als ik een keer niet kan of als het niet gaat zoals op het schema vermeld staat. Vorig jaar liep ik tussen de 5 en de 10 km per keer. Daar wil ik nu ook weer naar toe. Maar dan wel in combinatie met wat krachttraining om het zo op te bouwen naar misschien wel meer 🙂

 4. Klinkt allemaal heel goed. Wat heerlijk en stimulerend om er samen zo voor te gaan! Een en een is zo weer heel wat meer dan twee! Succes verder.

 5. Ik begin stilaan ook benieuwd te worden naar zo’n apparaat maar voorlopig zegt de portemonnee dat ik me eerst met de inrichting van ons huis moet gaan bezig houden!

 6. Ik ben benieuwd. Heb namelijk zelf ook vorige week een slow juichen besteld… Die hopelijk morgen geleverd gaat worden. Hihi

 7. Ik heb sinds enige tijd ook zo’n apparaat in huis en het is ideaal voor mij!
  Zo krijg je zonder veel moeite toch de aanbevolen hoeveelheid binnen.
  Kant en klaar kopen is toch vaak vrij prijzig.
  Ik ben benieuwd hoe het jou gaat bevallen.

 8. ik ben ook wel geïnteresseerd in het aankopen van een blender of juicer. Maar een blender lijkt me meer geschikt voor mij.

 9. Ik neem aan dat er aan zo’n slowjuicer ook meer werk voor schoon te maken is, nadien?

  • Dat vind ik heel erg mee vallen. Ik heb verder alleen ervaring met een sapcentrifuge en dat was grote ellende. Het bovenste gedeelte van deze slowjuicer, kun je in heel makkelijk uit elkaar halen. De buitenste twee delen spoel je heel makkelijk af. De rasp kun je afspoelen en daarna met de bijgeleverde tandenborstel extra schoonmaken mocht dit nodig zijn. Wij stoppen hem ook wel eens in de vaatwasser. Maar dat verkort waarschijnlijk wel de levensduur… Het is een minuut of 5 werk om hem uit elkaar te halen, schoon te maken en weer in elkaar te zetten.

   • Ok, handig om te weten, want ik was ook al naar zoiets aan’t uitkijken, maar ik mijn buurt moeilijk te vinden, dus ik denk dat ik eens naar de MediaMarkt daarvoor zal moeten gaan.

 10. En volhouden, hè! Hier staat een blender te verstoffen. Die gebruiken we alleen af en toe om milkshakes te maken.

Reacties zijn gesloten.