De vier van oktober…

Deze oktober had vijf zaterdagen. Hiervan heb ik er vier langs de lijn gezeten om foto’s te maken. Het hadden er natuurlijk ook gewoon vijf kunnen zijn. Maar er was een herfstvakantie die roet in het eten gooide. Ik maakte de meeste foto’s in Dordrecht. Toevallig waren er een hoop thuiswedstrijden. Dat scheelde dan weer in reistijd. Natuurlijk was het niet alleen het team van Dordrecht dat op de foto werd gezet. Ook spelers uit het team van Excelsior, Roda JC en Vitesse U14. Voor de wedstrijd tegen Almere City moesten we dan wel weer een stukje toeren. De heren namen de punten mee naar huis en ik schoot platen waar ik tevreden op terug kan kijken. Dat maakt het reizen minder erg.

Wat feitjes op een rij:
In totaal plaatste ik deze maand 558 foto’s online op mijn website. Maar maakte ik er wel drie keer zoveel. Als het er niet vier keer zoveel waren. Zijn er diverse foto’s online gezet op FB, twitter en Instagram. Heb ik bij elkaar ongeveer 12 uur nodig gehad om alle foto’s van deze vier wedstrijden uit te zoeken en te bewerken. Het hebben van een hobby kost nu eenmaal tijd… Van een aantal wedstrijden zijn meer foto’s verkocht dan ik verwacht had (yeah). Mijn social media accounts hebben er, dankzij “mijn” voetballende modellen, de afgelopen paar weken aardig wat volgers bijgekregen. Van reclame accounts (beetje jammer) tot prof(voetbal)fotografen (yeah!!) Het iedere keer weer opnieuw maken van een goede scherpe actiefoto geeft mij heel veel voldoening. Zoveel voldoening dat ik waarschijnlijk nog meer dan de heren thuis uitkijk naar deze zaterdagen.

Er zijn soms momenten op het veld waarbij je een bepaalde gebeurtenis ziet aankomen. Zoals een sliding. Een sprong in de lucht. Een kopbal. Een val. Het is de kunst om deze momenten juist in te schatten en die ene stoere foto te maken. In mijn hoofd is het plaatje vaak al helemaal compleet. Soms voldoet hij er niet aan omdat hij onscherp is, de spelers net niet goed in beeld staan of dat de bal uit beeld is gevlogen. Daar kan ik dan echt chagrijnig van worden. Helemaal wanneer het op scherpte aan komt en hij op het schermpje van mijn toestel goed lijkt maar op de pc niet *jank*. Gelukkig zijn er ook momenten dat de foto nog beter is dan ik verwacht had. En van dat laatste kan ik zo blij worden.

Hieronder een aantal van dit soort momenten, die ik de afgelopen wedstrijden gemaakt heb:

Voetbalwedstrijd bij FC Dordrecht. Tegen Excelsior waarbij Foto Hamar sportfoto's maakt. Speler maakt sliding op balFC Dordrecht tegen Roda JC en Foto Hamar maakt sportfoto's tijdens sliding op de balFC Dordrecht tegen Roda JC in stadion van Dordrecht. Foto Hamar maakt sportfoto van deze voetbalwedstrijdFC Dordrecht heeft een nieuw tenue waarvan foto hamar foto's mag maken tijdens de voetbalwedstrijdEn de laatste foto is niet alleen mooi omdat Zoonlief er op staat… Ook de jeugd speelt vanaf nu in het nieuwe tenue. Leuk detail: de aparte kraag en de schapenkop onder op het shirt.

Ik heb mijzelf op fotografie-gebied een aantal doelen opgelegd. Gewoon voor de lol. Dus ik hoop in ieder geval op nog een heel hoop mooi weer op de zaterdag. Een hoop wedstrijden en veel actie op het veld.

*Dank aan de toppers van U14, die ik op de foto mag zetten en die geregeld mijn blog sieren!

20 gedachtes over “De vier van oktober…

 1. Ik heb helemaal niks met voetbal, maar zie natuurlijk wel dat je zeer fraaie en knappe actiefoto’s maakt. En ik herken verder je frustratie en vreugde wel bij het maken en terugkijken op de computer waar sommige toppers floppers blijken te zijn, maar gelukkig dus ook andersom… 🙂 Dat nieuwe shirt ziet er stoer uit!

 2. Ja het bewerken van foto’s is nog meer werk dan de foto’s maken. En benieuwd of er “toppers” bijzitten. Leuk werk om te doen hoor en toppers zitten er bij jou genoeg bij.

  • Mensen die niet fotograferen vergeten wel eens dat het nabewerken vaak meer tijd in beslag neemt dan de reportage zelf idd. En oh wee als je de foto dan ook nog eens niet gratis weg geeft… Gelukkig haal ik er heel veel voldoening uit. Het is zo leuk om te doen. De echte winterse dagen moeten nog komen. Maar als we gezegd blijven met dit mooie weer…. Dan ben ik heel erg blij 🙂
   Dank voor je reactie.

 3. Mooie foto’s! Vooral actie foto’s vind ik erg moeilijk, dan moet je snel zijn om dé foto te maken en mislukken mijn foto’s nog al eens. Als je maar plezier beleeft aan je foto’s maakt het niet zoveel uit hoeveel uren je er aan besteed, toch?

  • Thnx voor je reactie Koen. Inderdaad, zolang je er plezier aan beleeft is het prima! Ik heb overigens ook aardig moeten oefenen hoor. En voetbal was ook nog eens helemaal niet mijn ding haha. Snelle camera en lens is ook erg fijn om scherpe platen te krijgen.

 4. Kan me de teleurstelling wel voorstellen als het er op je PC anders uitziet dan in je fotoschermpje … maar deze zien er inderdaad geweldig uit … mooi!

  • Thnx Saar. Het leuke is dat ik een paar jaar terug ook niks met voetbal had. Het spelletje zelf doet mij ook (nog) niet zo heel erg veel. Maar de actiemomenten maken alles goed haha.

Reacties zijn gesloten.