Captains (b)log… #1

De weergoden waren begin oktober positief gestemd. Ze hadden het vieze weer, dat eerder daarvoor zonder pardon een week lang zijn gang was gegaan, terug in de kast gestopt. Die week waren er dagen met heel wat zon, blauwe luchten enVaren met Merlin en Foto Hamar, langs Rotterdam en havens zomerse temperaturen. Wij bedachten ons geen moment. We moesten het er nog éénmaal van nemen. Zo’n kans zouden we dit jaar niet meer krijgen. We namen alle twee een dag vrij. De route was reeds uitgestippeld. Warme kleding lag klaar en de wekker werd gezet. Die dinsdag zouden we onze eerste echte lange vaarroute met Merlin gaan maken. De eerste en tevens de laatste van dit vaarseizoen.

Rond 10.00 uur waren we in de haven. We installeerden onze spullen en maakten de boot klaar voor vertrek. De eerste keer dat we moesten tanken. Een bijzondere ervaring 💲🙄. De pijn van de rib uit mijn lijf ebde langzaam weg toen we de haven achter ons lieten en met onze bakkes in de volle zon richting Rotterdamse havens toerden. In tegenstelling tot de A16, die altijd vast staat op een door de weekse dag, was het op het water niet zo heel druk. Maar wat er voer, was bruut, groot en maakte heel wat golven. Wel vriendelijk volk, die schippers. Ze zwaaiden allemaal. Dus dat deed ik dan ook maar.

Vriendlief dirigeerde Merlin als een volleerd schipper door het water en al snel kwamen we aan in Rotterdam. Daar was het wel iets drukker op het water. Ik was onder de indruk van de grote en kolossale containerschepen. Je voelt je heel nietig wanneer je er tussendoor vaart. En je weet ook dat je geen gekke dingen moet doen. Al helemaal niet overboord moet vallen of in de dode hoek van zo’n schip terecht moet komen. Met de turbo aan lieten we de haven snel achter ons Panoramisch uitzicht in de haven van Rotterdam tijdens het varen door Foto Hamarterwijl de skyline van Rotterdam centrum voor ons opdoemde. Met mijn fototoestel in de aanslag schoot ik verschillende platen. Wat gaaf om alles vanaf het water te kunnen zien. De Euromast, SS Rotterdam, Hotel New York, alle watertaxi’s die links en rechts voorbij kwamen en de Erasmus- en Willemsbrug waar we onderdoor voeren. Bij het oude Tropicana namen we afscheid van Rotterdam en gingen op weg naar de Brienenoordbrug.

Vanaf dat moment werd de route een beetje saai. Een prima moment om het roer over te nemen en zelf te pionieren. We voeren langs de Sophiapolder waar Poownie en ik jaren met plezier hebben gestaan. Het deed pijn om te zien dat ze van dit prachtige eiland een moerasgebied hebben gemaakt. Gelukkig heb ik nog heel veel mooie herinneringen aan die periode. Het werd tijd voor de lunch. In standje slak voeren we over de Rietbaan met een broodje in de hand terwijl Dordrecht aan de horizon verscheen. We brachten een bezoek aan de havens in het Wantij. Inmiddels was het al 14.30 uur geweest en we hadden nog een stuk varen voor de boeg. Daarom werd het tempo iet wat opgeschroefd. À la Miami Vice stoven we langs Dordrecht en Zwijndrecht met hier en daar nog een kodak-foto moment natuurlijk. De lucht was immers nog steeds helder blauw!

Rond de klok van 16.00 uur lag Merlin weer op zijn plek in de haven en zaten wij uitgeteld in de auto op weg naar huis. Wat een bijzonder, indrukwekkende en heerlijke dag varen hadden wij er opzitten. Een heel mooie afsluiting van een vaarseizoen dat voor ons pas kortgeleden begonnen is. Dat belooft wat voor 2017!!

Foto Hamar tijdens het varen met Merlin op het water in de BiesBosch

20 gedachtes over “Captains (b)log… #1

  • Ja de wereld ziet er anders uit vanaf het water. 😄
   We sliepen gewoon thuis hoor. Waren rond 10.00 uur in de haven 😁. Het is wel de bedoeling om een keer te overnachten. Maar dan moet het echt wat warmer zijn dan nu 😂

 1. Je kunt dus niet wachten op het voorjaar! Lekker erop uit en Nederland verkennen vanaf het water! Wat dat betreft kan ik je Friesland ook aanbevelen, weet alleen niet hoe ver dat bij jullie vandaan is.

  • Vriendlief is al druk doende met het plannen van routes haha. Friesland is wel een stukje toeren hier vandaag…. (drechtstreek) Maar wie weet, voor een vakantie 🙂

 2. Aw dat klinkt zalig, zo’n dagje op het water! Jullie hadden mooi geluk want de dag ervoor was het echt vrèselijk weer … zo, nu eerst de winter en dan: op naar het voorjaar!

  • We hadden inderdaad geluk. De hele week was het mooi weer, maar die dinsdag was de mooiste van allemaal 🙂 De lucht was daarna niet meer zo helder blauw. Inderdaad. Nu de winter door en dan heel snel dat vaarseizoen starten 🙂

 3. Leuk dat jullie dit jaar nog lekker hebben kunnen varen. Marlin loopt op diesel hoop ik? Dat vaart iets goedkoper dan op benzine. Het naar elkaar zwaaien doet bijna iedereen op het water. Doe er vooral lekker aan mee. Doe ik ook. Bij Miami Vice krijg ik direct een flashback naar de jaren tachtig 🙂 erg leuk gevonden.

Reacties zijn gesloten.