What SUP…

Hij stond al even op mijn verlanglijst. Het is er echter niet eerder van gekomen dan begin mei. Eerst werd het winter met smerig vies weer. Vervolgens kwam corona de hoek om janken. Weg vrijheid!! Gelukkig werden de teugels na een paar weken iets gevierd en dat vierde ik door mijn eigen (inflatable) SUP aan te schaffen. Eindelijk!!

Eerst werd ik uitgelachen door Vriendlief. Staand paddelen? Daar is toch geen hol aan! Dat is direct het grote verschil tussen ons. Ik vind het heerlijk om neurotisch actief bezig te zijn. Terwijl hij het liefst een versnelling terug neemt. Toegegeven, dat kan ook fijn zijn. Maar niet te lang. Anders blijf ik in die lethargische modus hangen. Wij gaan ook wel eens samen kanoën en dan hoor ik geregeld: “doe eens rustig!” Of “paddel niet zo snel!” Terwijl ik denk: Schneller, Schneller!!

Ik wilde dus al enige tijd mijn waterhobby uitbreiden met iets actiefs. En nu ligt het hele gevaarte midden in mijn woonkamer. In de doos leek hij niet zo groot. Maar eenmaal “opgeblazen” is de plank 3.20 meter lang. Oh boy, als dat maar goed gaat komen. Het duurt ook nog eens drie dagen voor ik hem kan uittesten op het water. Gelukkig is het precies die dag super zonnig en goed weer. 

We varen uit met Merlin en gaan op zoek naar een testspot. Het is dan wel 26 graden, er staat wel een redelijke wind en het water is ook niet al te rustig. Omdat het weekend en lekker weer is, is het ook drukker op het water dan anders. Grote boten, sloepjes, motorboten en zelfs zeilbootjes passeren ons en wij hen. Als het hier lukt, houd ik mijzelf vol, lukt het overal. Een slim mens boekt eerst een les. Maar ja, corona… 

We vinden een mooie plek en gaan voor anker. Een paar meter verder is een baai met laag water, zandbodem en geen andere boten. De stroom en golfslag is hier ook een heel stuk minder. Uit voorzorg trek ik toch mijn wetsuit en zwemvest maar aan. Er is een reeële kans dat ik te water ga en dat is op dit moment nog niet warmer dan een graad of 17. 

Het oppompen van de SUP duurt een minuut of 8. Hiermee heb ik direct mijn warming-up te pakken. Heel voorzichtig schuif ik van de boot op mijn SUP. Dat voelt op zijn zachtst gezegd wat onwennig. Ik blijf de eerste paar minuten op mijn knieën zitten om het gevoel en evenwicht te vinden. Ik paddel tegen de stroming in richting de baai en pak direct mijn eerste golfjes mee. *Wiebelig*

Dan moet ik gaan staan, wat zowaar direct lukt. Even voelt het alsof ik voor het eerst met mijn snowboard boven aan de rode piste sta en mij afvraag hoe ik in vredesnaam heelhuids beneden moet komen. Ik krijg toch de slag te pakken. Hoe harder ik paddel hoe makkelijker het gaat en hoe stabieler ik sta.

Meer dan een uur ben ik bezig om mijn board te leren kennen. Daarbij heb ik een complete workout achter de rug. Dat merk ik pas als ik kei moe en enigszins trillend terug op de boot klim. Maar ik ben als een kind zo blij!! De spierpijn die ik de volgende dag voel neem ik voor lief. Dat went vanzelf. Ik kan niet wachten om mijn eerste tourtjes te gaan maken… 

Moai supboard in het water.

MOAI SUP 10’6

 

 

30 gedachtes over “What SUP…

  • Ja he 😅 Maar eenmaal in het water valt het gelukkig wel mee. Ik heb er ook een stoeltje bij, dus naast staan kun je hem ook gebruiken als “kano”, en dan is het inderdaad een hele relaxte bezigheid. sowieso is dobberen op het water heel relaxed 😎

  • Lijkt mij ook heel leuk om in deze tijd waar Corona is (en je weinig kan doen) wel iets kan doen waar je happy van wordt! Leuk om te zien dat je het leuk vind om actief bezig te zijn, zelf ben ik ook een actief mens. Het is wel een groot ding, zou geen plek in mijn huis zijn hiervoor. Ik hoop dat het snel warmer wordt voor je dan kan je verder het water in gaan! ❤️

   Interessant je artikel, nooit van SUP gehoord.

   • Ha Henna, dank voor je reactie.
    Dit stand up paddle board is inflatable. Na iedere supsessie laat ik hem weer leeglopen. Rol alles op en hij gaat zijn eigen tas in. Het oppompen duurt ongeveer een minuut of 8. Je kunt hem overigens ook gewoon opgepompt laten liggen. Maar dan neemt ie dus wel heel veel ruimte in, en is vervoeren ook een stuk lastiger wanneer je geen dakdragers op je auto hebt.

 1. Wauw… wat een joekel van een ding joh. Ik dacht dat ze veel kleiner waren. Mezelf kennende zou ik daar geen 3 seconden op kunnen blijven staan.

  • Je hebt ze inderdaad ook een stuk kleiner. Ik heb gekozen voor een stabiel board, en die zijn daarom wat breder. De lengte valt in het water overigens wel mee. Maar zo in de tuin/woonkamer is het inderdaad een heel gevaarte haha.

 2. Wauw wat is die groot, dat had ik niet gedacht! Ik lees het steeds vaker dat mensen gaan suppen en ik snap het goed hoor! Het lijkt me goed voor je conditie.

 3. Nog nooit van zo’n SUP gehoord, het ziet er wel heel cool uit, maar gezien mijn evenwichtsproblemen denk ik niet dat ik er lang op zal blijven staan. Vind het wel echt heel stoer!

 4. Schijnt echt heel leuk te zijn, begreep ik van mijn dochter. Mij lijkt het ook tof om eens te doen! Vooral omdat je lekker op het water bent. Hopelijk kan je komende tijd lekker vaak gaan suppen!

 5. Eerlijk gezegd zei het woord sup me niet zoveel en ik werd steeds nieuwsgieriger wat het nou precies was, maar net als bij een spannend boek is het veel leuker om door te lezen en erop te vertrouwen dat je op het laatst wel met een of meer foto’s zou komen. Heerlijk als je je zo kunt verliezen in een sport en wie weet krijg je vriendlief ooit ook nog eens zo ver?

 6. Wauw ik denk dat ik met zo’n groot gevaarte het water niet meer uit kom. Hahah. Ziet er wel ontzettend leuk uit.

 7. Lijkt me echt super leuk om een keer te doen! Vroeger heb ik wel eens een lesje windsurfen gedaan. Erg vermoeiend maar wel erg tof!

 8. Dat wil ik best wel een keer proberen, maar dan alleen als het echt heel mooi en warm weer is, ha ha ha.

 9. Pingback: What SUP II… | Deborah Hamar

 10. Pingback: In 2020… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.