Een groene uitdaging…

Omdat ik nog thuis woonde moest ik mijn moeder zover zien te krijgen akkoord te gaan met de aanschaf van een nieuw huisdier. Mijn moeder had dit afgezworen. Er komt niks nieuws meer bij. Maar ze stond niet zo heel sterk in haar schoenen. Iets waar ik stiekem een beetje misbruik van heb gemaakt. Ik nam haar 18 jaar geleden mee naar de winkel en liet haar kennismaken met Groene Draak. Een week later stond hij bij ons in de kamer. Groene Draak moest zijn mooie volière inclusief vliegende vrienden, inruilen voor een kooi bij mensen die, tot dan, totaal geen verstand hadden van papegaaien. Een heel domme zet. I know. Ik zou ook niemand aanraden om een papegaai, of welk dier dan ook, zomaar aan te schaffen. (Ik heb er van geleerd!)

Draak discrimineerde niet. Hij was tegen iedereen chagrijnig en beet iedereen even hard. Uren heb ik bij zijn kooi gezeten. Ik vond dat hij ook buiten zijn kooi een leven moest gaan krijgen. Hoe ik dit moest gaan aanpakken was mij nog niet geheel duidelijk. Draak was niet te vergelijk met een parkietje. Ook niet in bijtkracht. Eenmaal uit zijn kooi kwam de grootste uitdaging: hoe kreeg ik hem, met al mijn vingers nog heel, weer terug?

Met heel veel geduld (en pleisters) leerden wij elkaar beter kennen. Dat gebeurde pas echt, toen ik op mijzelf ging wonen. Draak veranderde van een schreeuwerige en chagrijnige gaai, in een rustigere, blijere variant. Het bijten en zijn schuwe gedrag bleef. Nadat ik de hulp had ingeroepen op een forum over papegaaien ging het roer om. Ik leerde wat ik fout deed en vooral hoe ik mijn eigen houding en daarmee zijn gedrag kon ombuigen naar iets positiefs. Met al deze nieuw verworven kennis ging ik aan de slag.

Ons geduld werd heel vaak op de proef gesteld. Maar ik hield vol en werd beloond. Ook hoefde ik steeds minder pleisters te plakken. Sterker nog, de afgelopen jaren zijn ze niet meer gebruikt. Met vallen en opstaan zijn we gekomen tot waar we nu zijn. En dat is echt iets waar ik heel trots op ben. Van een gaai die praktisch zijn kooi niet uitkwam naar een gaai die bijna niet meer in zijn kooi zit. Hij is nu een rustige, vriendelijke vogel. Die in ieder geval mij vertrouwd maar ook zijn vertrouwen aan mij terug geeft.

Onze Draak is gek op nieuwe dingen leren. Nadat de basis erin zat, het op- en afstappen op commando en vertrouwd raken met iets nieuws, zijn we begonnen met wandelingen door het huis, de tuin en het park. Educatieve spelletjes vind hij geweldig. Hij kan inmiddels diverse kleuren onderscheiden. Geld in spaarpotjes stoppen. Ringetjes over stangetjes schuiven (op kleur) en voetballen. Dit is nog maar een deel van wat hij inmiddels kan. We kunnen zelfs zonder problemen naar de vogelarts. (onderzocht worden is nog wel een dingetje…) En hij gaat wel eens mee op stap naar Poownie of hij steelt de show aan boort tijdens een tochtje over het water.

Het is heel leuk om samen aan de slag te gaan en nieuwe dingen te leren. Want ook ik leer nog steeds bij. Er zijn dan ook nog heel wat leuke uitdagingen die we aan zullen gaan. Ik had in ieder geval nooit kunnen denken dat een van mijn grootste vrienden een kleine gevederde groene draak zou zijn.

Voor de liefhebbers, Groene Draak heeft ook een eigen instagram account.

 

 

18 gedachtes over “Een groene uitdaging…

  1. Het is ook waar, een huisdier kan je niet zo maar even in huis halen, je moet echt wel weten wat je doet. Fijn dat je zoveel leerde ook van een forum. Zo zie je maar dat hulp van anderen je op weg kunnen helpen.

  2. Ahhh, wat een mooi stukje. En wat fijn dat het toch helemaal goed gekomen is tussen jullie. Heerlijk toch, om zo’n vriendje te hebben! En ik ga je Draakje natuurlijk volgen op Instagram. Ik ben fan!

  3. je moet inderdaad weten waar je aan begint!! en wat een leuke is dit!! heb dat altijd al gewild maar ben panisch voor vladderende dingen hahah. veel plezier met jullie groene knappert!

  4. Wat fijn dat je uiteindelijk erachter bent gekomen wat er niet goed ging, zodat het nu wel goed gaat! Ik zie het weleens bij mensen met andere dieren, die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn helaas. Gelukkig is het bij jou en Groene Draak goed gekomen.

  5. Lijkt me fantastisch om te zien dat het je lukt om toch nog voortgang te zien. Er zijn genoeg mensen die hun huisdier om deze reden wegdoen.

  6. Mijn kinderen willen ook een huisdier. Maar als ik vertel wat ze allemaal moeten doen dan haken ze wel af. En anders komt wel een dier bij ons logeren zodat ze weten hoeveel werk het is. Voor mij niet even geen huisdieren. 😉

  7. Leuk om te lezen dat het toch nog goed is gekomen! Ik vind vogels erg leuk, maar zou ze zelf nooit als huisdier nemen.

Reacties zijn gesloten.