Met Draak op stap…

“He kijk nu eens? Die vrouw heeft een vogel op haar rug!!” Ik hoor het gebabbel achter mij lachend aan. Toen hij in de gaten had dat ze het over hem hadden liet hij direct wat van zich horen. Een gebrabbel van “hallo en euh euh” steeg op uit de tas waarna er een aantal “Ohhh’s en Aaaah’s” van de fietsers achter mij volgden. Ze haalden ons in, we groeten elkaar en wij bleven weer alleen achter. Mijn tempo lag dit keer wel heel lag. Maar dat was niet voor niets. Ik had namelijk mijn kleine groene draak voor het eerst mee op de fiets. En omdat ik hem niet direct aan de grote boze buitenwereld wilde blootstellen hebben we een speciale reistas voor hem gekocht zodat hij langzaam kan wennen aan het buiten zijn.

Toen ik online tegen de backpackers rugzak voor papegaaien opliep was ik direct geïnteresseerd. Het was echter de prijs, en de garantie dat de draak hem niet binnen twee dagen aan flarden zou “scheuren”, die mij tegenhielden van de koop. Draak moest vaker mee naar buiten en zo nu en dan eens mee kunnen op visite. Maar na een paar maanden tobben kwam ik er achter dat ik na een wandeling een arm met gaatjes overhield (niet alleen zijn snavel is scherp…) of met een overbelaste arm rondliep van het dragen van zijn “opstap ring”. Omdat ik mijzelf nu niet bepaald zag rondsjouwen met een kinderwagen, mijn kleine groene draak is dan wel mijn allesje, een kinderwagen heet niet voor niets een kinderwagen, besloot ik de gok te wagen… We kochten de Pak-O-Bird.

Draak kennende zou dit wel eens een tien-jaren-plan kunnen gaan worden. Want een rugtas, ook al is het rondom voorzien van gaas om naar buiten te kijken, een mooie stok en voerbakjes gevuld met de lekkerste papegaaiensnoepjes, is nu eenmaal niet iets waar je zomaar in gaat zitten. Met open mond hebben vriendlief en ik toe staan kijken hoe hij, na een kwartier rondjes om de tas te hebben gelopen en sommige onderdelen met zijn snavel te hebben uitgetest, zonder pardon in de tas stapte. Zelfs het dichtmaken van de voorkant leek hem niet van zijn stuk te brengen. (in tegenstelling tot de bench waar hij wel eens in moet als we een bezoek aan de dierenarts moeten brengen…) Onze eerste testronde kon beginnen. Een rondje wandelen door het park.

Dat bleken wij beiden lastig te vinden. Een wiebelende tas is natuurlijk iets anders dan een kooi op wieltjes. Na een kwartiertje gelopen te hebben besloot ik weer naar huis te gaan. De kleine groene draak was onder de indruk. Hij was de hele wandeling stil en zijn verenpak was bij het uitstappenPapegaai, rugzak, Pak-O-bird een beetje verfomfaaid. Ik was bang dat hij er na deze ervaring niet zo makkelijk meer in zou gaan. Maar niets was minder waar. Toen ik de volgende dag met de tas aan kwam lopen was hij zelf al van zijn kooi geklauterd en binnen een minuut was hij in de tas geklommen. Het ritueel van de dag ervoor herhaalde zich. Dit keer had hij al snel zijn evenwicht gevonden. De ronde door het park werd een stukje groter en her en der bleven we staan om naar de andere vogels te luisteren of te genieten van het samen buiten zijn. Hij kreeg zowaar wat (brutale) babbels. Een pauze op het voetbalveld bij Uk, onder het genot van een stukje fruit en wat nootjes, vond hij prachtig.

Nu het wandelen na twee weken zo goed ging en Draak zijn “draai” had gevonden, was het de beurt aan de fiets. We reden op ons gemak door de polder en hij maakte Pak-O-bird, rugzak, papegaaiuiteindelijk kennis met Poownie, die op zijn beurt niet zo goed begreep waarom de tas kon praten. Draak had praatjes voor tien, riep “Hallo, doei, dag en werken” achter elkaar en floot alsof hij nooit anders deed. Hij heeft het naar zijn zin zonder zich verloren te voelen in de buitenlucht. Dit had ik veel eerder moeten doen! Zeg nu zelf, de wereld is toch veel te mooi om die alleen maar vanuit je woonkamer te (kunnen) bekijken?! Ik ben benieuwd wat hij van het bos of het strand gaat vinden…

30 gedachtes over “Met Draak op stap…

  • Het is toch heerlijk om door het gras of het zand te banjeren.. Doe jij ook met je honden, toch? Daarbij vraag je je niet af wat andere mensen er van vinden. Je loopt daar om je beestjes te kunnen laten uitrazen, lekker overal aan te kunnen snuffelen en spelen en zich zelf te kunnen zijn. Daar doe ik het iig wel voor. Ik wil mijn vogel meer vrijheid geven dan alleen de binnenkant van de woonkamer. Het probleem is dat hij de grote boze buitenwereld niet gewend is. Hij heeft meer dan 10 jaar alleen maar binnenshuis gezeten. (afgezien van onze achtertuin) Door zo met hem op stap te gaan is hij beschermd en toch buiten. Als hij eenmaal gewend is zal de tas alleen nog maar nodig zijn om hem te vervoeren.

 1. Geweldig! Onze grijze roodstaart papegaai vindt het ook heerlijk om buiten te zijn. Dan fluit en praat ze er op los!

 2. Wat een fantastische uitvinding! En wat een heerlijke ‘draak’, zo mooi dat hij met volle teugen genoot van de uitstapjes. Hij zal nog veel plezier beleven in de grote, wijde wereld en dat met dank aan die lieve mensen waar hij bij hoort. Super verhaal!

 3. Wat een apart ding, nog nooit van gehoord maar wel een manier om met je papagaai te wandelen en buiten met hem te zijn al zou ik het mezelf nog niet zo gauw zou zien doen…

 4. Wat een uitvinding, ik wist niet dat het bestond. Maar ik kan me voorstellen dat je groene draak het leuk vind daarbuiten. Veel plezier ermee, maar dat zal wel lukken denk ik.

 5. Ach wat liehief! En wat een eigenwijs koppie haha! En jij bent een echte dierenliefhebber. Want net wat je zegt, zo geef je Draak meer vrijheid dan alleen de binnenkant van de woonkamer, dat zou je zelf toch ook willen? Veel plezier alvast op jullie verdere ritjes en hopelijk is hij gauw vriendjes met de ‘grote, boze buitenwereld’ 😉

 6. O, wat gaaf, zo’n rugzak! Wist niet eens dat het bestond, maar vind het een geweldige uitvinding. En goed van jou dat je zoveel moeite doet. Draak heeft geluk 🙂

 7. Wat een bijzonder verhaal. Een papegaai meenemen in een speciale papegaaientas. Had ik nog nooit van gehoord. Nu wel en ik vind het me toch leuk. Met heel veel plezier gelezen.

 8. Pingback: Pure horror… | Deborah Hamar

 9. Ik ga al met een kleine kooi op pad met de grasparkieten, oa naar het bos. Heb tot nu toe paar mensen gehad die me vragen wat doe je hier met vogels of ga je ze los laten. Zelfs de politie was brutaal genoeg om te vragen waarom ik zat te picknicken met de vogels, tijdens een ronde patrouille. Maar een hond uitlaten dat is dan wel hier in NL het norm en een andere dier niet. Laat me niet raken door zo’n bekrompen volkje. Wil toch een mini rugzak proberen waarbij mijn handen niet belast zijn met dragen van een kooi, soms heb ik pijn aan me handen, mogelijk spier problemen. Zoek dus een medium rugzakje die ik voorop mijn buik kan dragen zodat de vogels van het uitzicht kunnen genieten en mee fluiten met de andere vogels in de natuur.

  • Wat leuk te lezen dat je er ook op uitgaat met je vogels. En idd de meest vreemde reacties kun je soms verwachten. Zo’n rugzak is echt ideaal. Handen lekker vrij. Misschien een buggy een idee voor je? Kunnen ze toch in de kooi blijven.

 10. Pingback: Met de heren op stap… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.