Appeltje-eitje…

Draai, DRAAI, D R A A I … Met mijn hand maak ik een gebaar dat bij dit commando hoort. Draak(*) kijkt van mij naar vriendlief. Vriendlief kijkt van draak naar mij. Ik kijk ze alle twee aan. “Wat doe je?” Vraagt vriendlief met één wenkbrauw opgetrokken. “Ik leg hem uit hoe hij het makkelijkst op internet komt! “ Vervolgens schiet ik in de lach bij het zien van zowel het gezicht van vriendlief als de uitdrukking op de kop van Draak.

Als de kleine groene Draak de kleur rood, blauw en groen uit elkaar kan houden, muntjes in de spaarpot kan stoppen en gekleurde ringetjes over de bijbehorende kleur staafjes kan rijgen dan moet een rondje draaien voor hem toch appeltje-eitje zijn? Zou je denken… In gedachten zie ik hem al een rondje draaien op zijn stok.

Dus geef ik nogmaals het commando draai. Met mijn ene hand draai en wijs ik spastisch rondjes. Met mijn andere hand strijk ik langs zijn staart. Draak draait een rondje om zijn eigen as en ik ben door het dolle heen. Ik beloon hem uitbundig, roep wel drie keer dat het een zeer knappe vogel is en houd hem daarna een stukje walnoot voor zijn snavel. Draak beseft direct dat er snoep te halen valt als ie maar doet wat ik vraag. Na drie keer herhalen heeft hij het door. Het woordje draai valt, ik wijs en draak draait een rondje. Jubel jubel, blij blij.

Uk komt op alle herrie af en ziet mij voor Draak heen en weer springen. “Draak draait een rondje!!” Roep ik hem toe. “Serieus?? Dat is cool!” Roept hij uit. Nu staan we samen voor zijn snavel. Draak vind het prima zolang hij er maar iets voor krijgt. Uk vraagt of we hem ook iets anders kunnen leren. Hierop ontstond de High five met zowel zijn linker- als rechter poot. En zwaaien met de vleugels. Binnen twee dagen zaten alle drie de trucjes erin en was Draak aardig wat nootjes rijker.

Hij vind het leuk om nieuwe dingen te doen. Zolang er maar een beloning tegenover staat. Zelf noemt hij het “werken”. En als ik hem niet aan het werk zet, dan zoekt hij zelf wel iets om mee te werken (lees slopen). We hebben er dus alle twee baat bij om lekker bezig te zijn. Anders kost het mij naast walnoten ook een nieuwe deur, bankstel, tafelpoot en schoenen…  Op dit moment ben ik een beetje inspiratieloos. Misschien weten jullie nog iets dat niet te moeilijk is maar wel leuk is om aan te leren? De trucjes met een skateboard en rolschaatsen laten we nog even voor wat ze zijn. Daar zet ie namelijk graag zijn snavel in om te “werken”…

Draak vind het niet alleen leuk. Hij leert ook erg snel. Zo snel dat hij mij van de week vroeg om een rondje te draaien: “DRAAI!!! DRAAI!!!” Daar stond helaas geen beloning tegenover, behalve een hoop gelach vanaf de bank…

(*) Draak is de blognaam voor onze geelvoorhoofd amazone papegaai.

23 gedachtes over “Appeltje-eitje…

 1. Geweldig die draak van jullie, en dat zwaaien is zo schattig dat doet de papegaai in de dierenwinkel hier ook :). Misschien springen aanleren? Hahaha ik zie het al voor mij. Of klein maken in de trend van bukken? Geniet van je draak en schrijf er maar veel blogs over daar geniet ik dan weer van 😉

  • Er komt vast nog een vervolg blog Nathalie… 😄
   We hebben al een beginnetje gemaakt met “buigen” maar daar maakt ie dan direct zijn eigen show van haha. Springen vind ik wel een leuke. Ik ga eens kijken of we daar iets mee kunnen 🙂 hij moet er zelf natuurlijk ook de lol van inzien haha.
   Bedankt voor de reactie!!

 2. Gaaf! Ik kan me voorstellen dat jullie staan te springen voor zijn kooi! Wat een nootje al niet kan doen 😉
  Misschien is ‘dood liggen’ een volgende stap? Zoals de vogel uit de Mona-reclame 🙂
  Moet je hem natuurlijk ook leren hoe hij weer tot leven komt 😉

 3. Papegaaien zijn sociale dieren.
  Sociale wezens gaan psychiatrisch gedrag vertonen bij eenzaamheid.
  Mensen gaan dood in eenzaamheid.

  Exoten horen ook niet ontheemd in gevangenschap te leven ………..

  Bezorgde groet,

  • Ieder zijn mening mbt het houden van huisdieren Rob.
   Ik vraag mij wel af wie je bedoelt met “psychiatrisch gedrag vertonen bij eenzaamheid”. Daar heb ik het nl in mijn gehele blog niet over…
   Je bezorgde groet is mi niet nodig 🙂 maar iig bedankt!

   • Papegaaien gaan uit eenzaamheid zichzelf en hun omgeving slopen.
    Dit ziekelijke gedrag vertonen papegaaien in vrijheid nooit.

    Het uitsterven van dieren ontstaat deels door het vangen en vervoeren naar andere landen.
    Maar deels ook door ontsnapte exoten die de natuur verstoren.

    Al met al denk ik dat een dier in vrijheid in zijn eigen natuur beter af is, vandaar mijn zorg.

    Vriendelijke groet,

    • Bedankt voor je uitleg Rob.
     Krijsen, veren-plukken, bijten, lusteloos gedrag vertonen, ed dat is gedrag dat niet gezond is en voortkomt uit eenzaamheid of slechte verzorging) Een papegaai heeft van nature sloopgedrag. Dat heeft niks met eenzaamheid te maken.Ook buiten in de natuur doen ze dat. Dat komt omdat ze graag met hun snavel op ontdekking gaan. Het zijn nieuwsgierige dieren. Ze hebben immers ook alleen maar hun snavel om er achter te komen of iets eetbaar is of niet. Ze gebruiken in de natuur de takken van bomen, walnoten en zaden in dop ed (om nu maar wat te noemen) Dat hebben we in huis natuurlijk niet zomaar groeien en daar moet de mens dus voor zorgen.
     Al met al denk ik dat onze Kleine Groene Draak (zijn ei is in NL gelegd 😉 ) het zo slecht nog niet heeft bij ons 😉

  • Ja Billy. Daar heb ik op FB ook een reactie over gekregen haha.
   Gefilmd worden is alleen niet zijn sterkste kant. Zodra hij een camera (of telefoon) ziet dan stopt ie waar ie mee bezig is. En veranderd 9 van de 10 keer in een standbeeld. Ook dat is een kunstje natuurlijk 😉 Wie weet gaat het ons ooit nog eens lukken om een mooi filmpje online te zetten.

 4. Oh geweldig, je papegaai zo’n dingen leren. Het zijn heel intelligente dieren en heel leergierig inderdaad. Leuk dat jullie zijn sloopgedrag afleren door hem werk te geven 😀

 5. Ja zoals alle dieren zijn ze goed te trainen met beloningen. Leuk hoor mijn zus had ook papegaai die kletste heel wat af. Of dansen op zijn stok. Hij was niet echt tam.

Reacties zijn gesloten.