Zo moe…

Ik weet niet hoe het met jullie gesteld is? Het is voor mij heel goed te merken dat het einde van het jaar nadert. Ik ben lichamelijk versleten en geestelijk doodmoe. De accu is op. Het is steeds lastiger om mij ergens toe te zetten. Om mij op te laden weer iets te gaan doen of te ondernemen. Wanneer de wekker in alle vroegte afgaat ben ik geneigd te doen of ik hem niet hoor. Het is bijna een straf om mijn bed uit te komen. Mijn lijf voelt stram en stijf. Mijn ogen prikken al voordat ik ze open gewrikt heb. Om over mijn lijkwitte gezicht nog maar niet te spreken. Of is dit het proces van ouder worden?

Eenmaal op mijn werk gaat het best wel weer. Ik onderdruk een gaap of acht en drink meer koffie dan goed voor mij is. Ik kan een gelukzalig gevoel niet onderdrukken wanneer ik aan het einde van de werkdag denk. Het is lang geleden dat ik zo verlangend uit keek naar een avond niks doen. Bankhangen, boek lezen en tv kijken in de veilige, warme en vertrouwde cocon van mijn eigen huis. Het bleef echter niet bij één avondje. Inmiddels zijn we een paar weken verder. Hoewel ik mij soms nutteloos voel bij dit niksen, voelt het toch prima. Voor lichaam en geest zou het een stuk beter zijn wanneer ik de frisse lucht op zou zoeken. Rondje fietsen, wandelen. Lekker paardrijden. Maar geen van dit alles kan mij nu bekoren. 

Alleen de bank met zijn vreselijk grote aantrekkingskracht. Ik heb mij er met volle overgave aan toegegeven. Avond na avond. Week na week. Niet dat ik daar zielig zit te wezen. Vriendlief zit aan de andere kant van de bank en Groene Draak op mijn arm. Op schoot een boek en mijn rechterarm heb ik vrij voor een beker thee, een zak chips of een koppiekrauw voor Draak. Met gemiddeld één boek per week heb ik nu 52 boeken gelezen dit jaar en dus mijn reading challenge op Hebban ruim overschreden. Ik had namelijk ingezet op 40. Zoonlief heeft geprobeerd mij een abonnement op Netflix aan te praten. Als je dan toch op de bank zit… Hoe verleidelijk ook, daar heb ik voor gepast.

Hoewel ik nu in een gigantische fotoflow zit en iedere zaterdag langs de lijn te vinden ben, is het goed dat er een verplichte voetbalpauze aan komt. Naast het maken van de foto’s komt daar ook al het bewerken en verspreiden voor social media bij. Hoeveel voldoening het ook geeft, ik ben eigenlijk gewoon iedere zaterdag aan het werk. Nu de laatste wedstrijd van het jaar dit weekend geweest is, heb ik dus ook een paar weken verplicht weer echt weekend.

Een nadeel van dit niksen is dat ik nog minder zin en puf heb om überhaupt in beweging te komen. Het besef van tijd is ook een beetje weg. Oh, en dan hebben we mijn conditie nog. Die gaat ook met sprongen achteruit. Toch denk ik dat het af en toe goed is om toe te geven aan dit gevoel. De hele boel, zowel lichaam als geest, resetten. Daarom blijf ik mij nog even lekker nutteloos voelen, met mijn kerstvakantie als hoogtepunt. Een volle week uitslapen, bijtanken en bankhangen. Om in het nieuwe jaar weer fris en fruitig aan de “start” te verschijnen.

 

***

 

33 gedachtes over “Zo moe…

 1. Het gebrek aan zon doet zich wreken. Al heb ik er dit jaar tot nu toe niet zo veel last van dan vorige jaren. Ik dwing mezelf wel om te fietsen, van en naar het station op de werkdagen en tijdens het weekend doe ik alle boodschappen met de fiets. Buiten zijn doet goed. Het is geen wondermiddel maar het helpt wel.
  mvg

 2. Zo soms moet gewoon de rem er op al valt dat niet altijd mee tijdens een werkzaam bestaan.Fijne dagen gewenst en van de zomer gewoon de schade inhalen op de boot.

 3. Zo te horen heb je het druk genoeg en zijn die rustige avondjes op de bank broodnodig en ook heel gezellig. En quality time met Groene Draak en boeken lezen is toch niet nutteloos?! En dat is de batterij opladen zeker ook niet! Lekker van genieten hoor, en na een weekje Kerstvakantie-luieren komt er met het nieuwe jaar en het lengen van de dagen vanzelf weer nieuwe energie!
  Groetjes van een pas écht luie donder die op een weekend-hangdag gerust een Netflix-serie erdoorheen bingewatched (heel verstandig, niet aan beginnen dat Netflix!)

  • Helemaal waar!! Die uren met mijn familie en Draak zijn zeker niet nutteloos. En lezen ook niet. Het is zalig.
   Dat is precies waar ik ban voor ben als ik Netflix zou nemen 😂😂

 4. Lees ik nou tussen de regels door dat je eigenlijk meer kwaliteit zou willen voor die uren waarin je helemaal (van) jezelf mag zijn? Waardoor je blijheid en energie misschien worden gefrustreerd?

  • Ja misschien heb je gelijk. Ik zou mijn vrije uren het liefst met iets meer kwaliteit (dan alleen kansloos naar de tv staren) willen invullen. Er zijn mensen die kunnen prima tot rust komen door “niks” te doen. Ik ontspan echter door inspanning. Ik weet uit ervaring dat, wanneer ik mij zo voel als nu, mijn accu op is. Lekker niksen en even een stapje terug werkt dan het beste 😊

   • Ja ik ken dat – ontspannen door inspannen. Ik ben op zijn best wanneer ik in de flow van iets zit: een verhuizing bijvoorbeeld of een schrijfklus. In elk geval iets wat zinvol is of lijkt te zijn. Vermoedelijk heeft mijn/jouw inwendige slavendrijver er mee te maken. De kunst is om die zin-zoeker geen kans te geven. Je lichaam en geest hebben nu eenmaal ook zo af en toe eens wat rust nodig. Lekker niks (bijzonders) doen – en daar hoort voor mij Netflix ook bij 🙂 – is iets wat je kennelijk moet leren, maar nog helemaal niet zo makkelijk is. Succes ermee!

 5. Het is de leeftijd, echt. Hormonen gaan veranderen, in mijn geval trouwens een beetje te hard, en dat ga je gewoon merken. Deze dame is zeer inspirerend, misschien ook wat voor jou? https://energiekevrouwenacademie.nl/
  Lekker down to earth en leuke artikelen.
  Nog 1 weekje en dan lekker uitpuffen en energie opdoen voor allerlei leuke dingen 😉 XxX

   • Ik wil dat ook blijven ontkennen hoor, hahaha
    Op dit moment ver door de overgang heen, voor het ienie-mienie gebeuren zou een leesbril niet overbodig zijn en als klap op de vuurpijl, sinds kort een kunstgebit voor boven en een gedeeltelijke voor onder. Ik voel me ineens heeeeeel oud, hahaha

 6. Ik hoop dat die week bijtanken voldoende is. Je klinkt niet goed als ik het eerlijk mag zeggen. Nog lamlendiger dan mooi zal ik maar zeggen.

  • Een blog is net zoiets als tv. Het vergroot 😉
   Ik denk dat een week bijtanken voldoende is. Anders gaan we ons weer vervelen. De andere kant van de medaille, zullen we zeggen hahaha. En zo niet, dan zal ik daar iets anders op moeten vinden.

 7. Ik heb er ook last van. Mijn gemoed gaat serieus onder nul. Ik ben allang blij dat de zon vandaag schijnt.
  Succes met verder bankhangen. Je mag het heus wel eens doen 😊

 8. In Nederland had ik ook altijd last van moeheid in de laatste maand van het jaar, of misschien nog wel meer in de eerste twee van het nieuwe jaar. Bij ons is het weer nog steeds hetzelfde als anders, of beter nog: het is droogseizoen. En daardoor heb ik helemaal geen last meer van winterdipjes en moeheid rond deze dagen. Misschien eens een idee om te proberen: op vakantie in de wintermaanden. Zeg ik ook altijd tegen mijn ouders: kom beter bij ons langs als het winter is in Nederland. Heerlijk!

  • Ja echt he! Het ontbreken van zonlicht en de vele uren binnen zorgen er voor dat het soms wat erger is dan anders. Zalig dat je er nu geen last meer van hebt. Een warmer klimaat en zonlicht doet een mens goed! Ik zou ook graag willen overwinteren in een warm en zonnig oord. Wie weet, als ik “groot” ben 😁

 9. Hier ook een terugkerend fenomeen. En het lijkt elk jaar erg te worden, de leeftijd misschien…. 😉 Vooral nu ik het lopen toch wat “on hold” heb moeten zetten, is het moeilijk om uit de zetel te komen. Maar goed. Better days are coming!

 10. Mag ik je een tip geven: neem één keer in de maand 50.000 IE (= internationele eenheden) vitamine D in. In één gift. Of elke dag 800 IE. Mag ook. Maar ikzelf vergeet dat altijd en doe het in 1x, is makkelijker. Elke maand doen. Je bent nu aan de late kant, want het duurt even voor je lichaam erop reageert. Maar ik ben benieuwd of je je volgend jaar om deze tijd energieker voelt.
  Sterkte daar!

 11. Ik herken dat dus niet. Vreemd genoeg weet ik nooit zo goed wat het begrip ‘moe’ inhoudt. Ik kan slaap hebben.. maar ben je dan moe? Nee, toch? Dan ben je gewoon te laat naar bed gegaan. ‘k Ben een gelukkig mens, geloof ik. Alvast een rustige vakantie toegewenst!

  • Wat een zaligheid… Ik dus eigenlijk ook niet. Altijd lekker in de weer met verschillende projecten. Energie voor 10. Tot net voor de herfst eigenlijk. Nog 1 dag werken en dan kan ik van mijn vakantie genieten haha. Dank je wel.

 12. Ik hoop dat je inmiddels nog steeds lekker bankhangt en niksdoet. Heeft een mens af en toe gewoon nodig. Beren ook, en die noemen het winterslaap… 😉 Rustigaan, fijne dagen en een fit nieuw jaar gewenst!

 13. Pingback: Niksen, is niks… | Deborah Hamar

Reacties zijn gesloten.