George Maduro….

Eerst een stukje geschiedenis: Het 15 juli 1916, als George John Lionel Maduro in Willemstad, Curaçao geboren wordt. Hij is amper 10 jaar oud als hij door zijn ouders naar Den Haag wordt gestuurd om daar zijn lagere school en studie af te maken. Wanneer hij in leiden aan een studie rechten is begonnen moet hij, net als alle andere mannen, het leger in. Als Nederland in 1940 wordt aangevallen door de Duitsers is Maduro in Den Haag gelegerd als reserveofficier der Nederlandse Cavalerie. De Duitsers bezette Villa Leeuwenberg (ook bekend als Huize Dorrepaal) in Leidschendam en onder zijn leiding worden de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. 

Maduro wordt uiteindelijk gepakt. Na zijn vrijlating duikt hij onder maar word verraden en opnieuw opgepakt. Hij doet een poging te ontsnappen maar dit mislukt. Hij wordt overgebracht naar concentratiekamp Dachau. Kort voor de bevrijding van Nederland overlijdt Maduro op 28 jarige leeftijd. Zijn heldhaftige optreden bleef niet onopgemerkt. Op 9 mei 1946 kreeg hij (na zijn overlijden) de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend voor zijn getoonde moed en heldhaftige optreden. 

George Maduro

De ouders van George, die enig kind was, wilden een herinnering voor hun overleden zoon. Ze schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam. In 1952 werd het themapark geopend. Het park laat de geschiedenis van Nederland zien en is tevens een levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro. 

Was jij op de hoogte van bovenstaande? Ik in ieder geval niet en kwam er achter na ons bezoek aan Madurodam afgelopen week. Ik dacht altijd dat Maduro iets betekende als “klein” of “op schaal” of “miniatuur”. 

Als kind ben ik ooit in Madurodam geweest. Ik vond er geen hol aan. Kleine huisjes, kleine molens, kleine vliegtuigen en ik mocht nergens aan zitten, alleen maar kijken. Terwijl ik zo graag alle luikjes voor de ramen van die huisjes dicht wilde doen, of de ophaalbrug bij een van die kastelen wilde bedienen. Nee, het kon mij niet bekoren. Ik ben er nooit meer naar toe gegaan. Tot van de week. 

Nu mocht ik jammer genoeg nog steeds nergens aanzitten. Maar alle miniaturen hadden voor mij nu wel een betekenis. Ik snapte de verhalen er achter en keek met compleet andere ogen naar de kleinste officiële stad van Nederland. Gelijk al bij binnenkomst wordt het verhaal van Maduro verteld. Daarna start de (korte) reis door het park. Her en der vind je “doe dingen”, kun je verhalen aanhoren over de geschiedenis van Nederland (dat erg leuk gedaan is!) en kun je opzoek naar het engeltje met de mobiele telefoon op de Sint Jan.

Nog wat leuke wist je datjes: 

  • De miniaturen in het park zijn op schaal 1:25 nagebouwd;
  • De opbrengsten van het park komen ten goede aan het Madurodam kinderfonds;
  • Zelfs de Nachtwacht is te bewonderen;
  • Er hangt een inbreker aan het Rijksmuseum (ook die hebben we gevonden);
  • Voor een paar cent kun je bij de klompenfabriek een paar miniklompjes laten maken.

Het is een leuk park om naar toe te gaan, zeker als je wat ouder bent. Niet dat je, jezelf er een hele dag kunt vermaken. Maar in combinatie met een bezoek aan Scheveningen, wat wij gedaan hebben, een prima dagbesteding. 

 

Madurodam

 

 

*Bron: Website van Madurodam

19 gedachtes over “George Maduro….

  1. Ik wist het ook niet tot mijn zoontje met school naar Madurodam ging. Bijzonder verhaal. Ik vind Madurodam vooral leuk om heen te gaan wanneer er vrienden uit het buitenland komen.

  2. Ik wist wel dat het was gebouwd ter ere van het leven van George Maduro, al kende ik dit verhaal nog niet. Indrukwekkend. Triest ook, zo’n jonge leeftijd.

  3. Het verhaal achter MAdurodam ken ik niet. Duidelijk een gemis in mijn opvoeding.

    Ik ben er tweemaal geweest.
    * Een keertje als vier jarige om het 25 jarig jubileum van mijn vader bij Philips te vieren. Ik was vooral op zoek naar kabouters.
    * De tweede keer dat ik er kwam was met Zoon. Hij zal een jaar of zes zijn geweest. Hij vond het machtig interessant om te zien hoe alles werkte. De treinen, de vliegtuigen. Het was die dag niet druk, dus hij had alle tijd om alles goed te bekijken, en het personeel nam de tijd hem heel veel uit te leggen.

  4. Ik kende dat verhaal inderdaad. Ik ben er als kind geweest, getuige de foto’s, maar kan me er niets van herinneren. Later was ik met dochter (in combinatie met Sealife in Scheveningen). We moeten nog steeds lachen om die dag. Dochter (7): “Mam, het bonnetje achter in mijn shirt prikt”. Ik: “Oh, kom maar, schat. Ik trek het er wel even uit” Rats! Kind heeft de hele dag met een enorm gat in haar t-shirt rond gelopen. 🙂

  5. Sorry die link ging per ongeluk, haha, mag je verwijderen! Maar superleuke blog, ik wist het helemaal niet! Zelf ben ik als kind wel naar Madurodam geweest, maar kan me er niet meer iets van herinneren. Misschien binnenkort toch maar een keertje gaan!

  6. Ik had echt geen idee. Wat een bijzonder verhaal. Ik weet niet eens meer zeker of ik ooit in Madurodam geweest ben. Misschien als kind…

  7. Jup ik was er van op de hoogte. Ik zocht het op toen ik er heen wilde gaan omdat die naam me verbaasde. Het is jammer dat het zo ver is want ik wil er een keer met mn vriend heen.

  8. Ja, ik was ervan op de hoogte. Voornamelijk omdat ik 2 jaar geleden in Madurodam ben geweest. Ik heb ervan genoten om de bekende gebouwen uit Nederland in het klein te zien.

Reacties zijn gesloten.