De laatste vaart…

Normaal varen we enkel met prettig weer. En daarmee bedoel ik een zonnetje, windkracht 0 en vooral geen regen. Maar nu de herfst al enige tijd huishoud en nog niet van plan is om te wijken voor de laatste zonnestralen van het jaar, besloten we onze “goedweer-vaar-mentaliteit” even overboord te gooien. Bikkels dat wij zijn, gaan we op onze vrije woensdag toch naar Merlin. In de hoop op wat rustig en vooral droog weer. 

De hele weg er naar toe komt het met bakken uit de hemel. De ruiterwissers maken overuren. Let op mijn woorden zegt Vriendlief. Zodra we aankomen schijnt de zon. En wel ja. Eenmaal op de parkeerplaats, waar de bokken en tonnen al klaar staan voor de boten die de wintermaanden op de kant doorbrengen, is het droog en schijnt de zon. Alsof het zo is afgesproken is er zelfs blauwe lucht zichtbaar. Een klein strookje maar het is er. 

Er is zoveel water gevallen dat het zelfs buiten zijn oevers treed. En de trap naar de steiger? Die staat bijna horizontaal. Zoals altijd doen we eerst een bak koffie. Daarna maken we de boot klaar voor vertrek en varen uit terwijl het zonnetje ons toelacht. Maar we zijn nog geen twee minuten weg of het begint alweer voorzichtig te regenen. Er is geen pleziervaart te bekennen. Wat begrijpelijk is, want echt plezierig is het niet met dit weer. Dat het nu zo rustig is heeft wel zijn voordelen. Eindelijk kunnen we ook eens aanleggen bij een steiger waar het normaal wemelt van de boten.

Dat doen we dan ook. Wanneer Merlin eenmaal vast ligt gaan we eerst eens op verkenningstocht. Er is een wandelpad dat geen idee waar naar toe leidt. De mogelijkheid om echt te ontdekken wat daar nog meer te zien is hebben we niet want daar is de regen weer. We lopen snel terug naar de boot waar we droog en uit de wind zitten. Ik verbeeld mij hoe de regendruppels al vallend pirouettes maakt terwijl het uiteindelijk uit elkaar spat op ons dak. Het maakt zo’n gezellig en knus geluid terwijl wij in de “voortent” van onze drijvende “caravan” zitten en van het uitzicht genieten. 

Er zijn wel geteld twee boten voorbij gekomen in al die tijd dat wij hier liggen. Niet druk op het water dus. Inmiddels is het lunchtijd, gevolgd door koffietijd. Wanneer de zon zich even laat zien is het super warm. We ritsen de “voorruit” los en kunnen zo toch lekke in de zon zitten. Terwijl vriend het er even van neemt pak ik mijn boek en wat lekkers. Zo brengen we de komende paar uur door. Geen hinder van de regen en toch lekker in de zon wanneer deze zich laat zien. 

Als de klok 16.00 uur aangeeft is het welletjes geweest. De wind is ook flink aangewakkerd. Hierdoor is het nog knap lastig om Merlin weer in zijn box te krijgen. Hij is licht en vrij hoog waardoor we een speelbal zijn voor de wind. Maar met een paar keer steken lukt het. Wanneer alle touwen weer zijn vastgemaakt begint het te hozen. We zijn dus net op tijd binnen. Zoals het er nu naar uitziet zou dit wel eens de laatste vaart van het jaar geweest kunnen zijn… 

 

Boot bij aanlegsteiger.

 

 

***

12 gedachtes over “De laatste vaart…

 1. Met plezier jullie woensdag middag uitje gelezen ..
  Eigelijk voor de meeste warme wollegeiten sokken dag… en komen niet véél verder!!! De meeste weten niet wat ze missen, hoe mooi en anders, de rust die je ontvang.. nee de meeste zien het niet !!!
  Hoe lekker kan het zijn om alle 4 jaargetijden van het jaar mee te krijgen !!! Nee daar hoef je niet special een “ Merlin” voor te hebben … natuurlijk geweldig… dus extra mee genomen .. maar als je het wil zien, en er open voor staat.. kan niets in de weg staan .. het is gewoon genieten .. een pluim voor jullie !!!

 2. Wat heerlijk dat jullie toch nog hebben kunnen genieten van deze dag. Ik hou hier wel van. Het brengt veel rust in je hoofd.

 3. Klinkt allemaal erg spannend hihi. Lijkt mij best eng op een boot met slecht weer. Ik heb er weinig mee haha.

 4. Ik ben bang van wel. Maar jullie hebben er wel lekker van genoten. Heerlijk, zeg! Goed dat jullie je niet hebben laten weerhouden door de regen.

 5. Ik gok ook zo maar eens dat het wel eens gedaan kan zijn met het vaarplezier voorlopig. Maar dan hebben jullie gelijk weer iets om naar uit te kijken 😀

  Zou het niet durven hoor met slecht het water op!

 6. He bah. Ik ben ook echt weer toe aan lekker warm weer om lekker met een bootje op het water te dobberen. Ik vind dit weer maar niets haha.

Reacties zijn gesloten.